Israil'den Savunma Için 2,9 Milyar Dolarlik 'Gizli' Bütçe

Ek 'gizli' bütçenin, Israilli yetkililerin 'Iran'in nükleer tesislerine askeri operasyon' tehditlerinin ardindan onaylanmasi dikkati çekti.

KUDÜS – Israil Meclisi Maliye Komitesi, "gizli" amaçlar için kullanilmak üzere 9 milyar yeni Israil sekeli (yaklasik 2,9 milyar dolar) ek savunma bütçesini onayladi.

"Israel HaYom" gazetesinde yer alan haberde, "2021 yili için devam eden bütçe tahsis sürecinin bir parçasi olarak Mecliste 8 saatlik toplantinin ardindan ek bir savunma bütçesi onaylandi." ifadeleri kullanildi.

Söz konusu bütçenin hedeflerinin "gizli" oldugu vurgulanan haberde, bu adimin "Iran'in nükleer programini kismaya yönelik diplomatik çabalarin basarisiz olmasi durumunda Israil'in son çare olarak bu ülkeye karsi askeri harekat için acil durum planlari hazirladigina" dair raporlarin ardindan geldigine dikkati çekildi.

Tel Aviv yönetimi zaman zaman, "nükleer silah elde etme çabalarini sürdürmesi halinde Iran'in tesislerine askeri operasyon düzenleyecegi" tehdidinde bulunuyor.

Israil Savunma Bakani Benny Gantz 20 Aralik'ta Iran'in ekonomik zorluklar nedeniyle elinin zayif oldugunu ve nükleer müzakerelerde uyguladigi "oyalama stratejisine" karsi yakinda "açik ve gizli eylemlerin genisletilecegini" söylemisti.

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog da 22 Aralik'ta yaptigi açiklamada, "Iran nükleer tehdidinin, bir anlasma olsun ya da olmasin, kalici olarak etkisiz hale getirilmesi" gerektigini belirtmisti.

Kaynak: AA