Cumhurbaskani Erdogan'in Ekonomistlerle Yaptigi Toplanti Sona Erdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Dolmabahçe’de ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldigi toplanti sona erdi. Toplantinin ardindan Dolmabahçe’den ayrilan ekonomistler, çikista basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan'in Ekonomistlerle Yaptigi Toplanti Sona Erdi


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Dolmabahçe Çalisma Ofisi’nde ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldi. Toplanti saat 17.00’de sona ererken, Dolmabahçe Çalisma Ofisi’nden ayrilan ekonomistler, toplantiya iliskin açiklamalarda bulundu.

“Tartismalarin odaklandigi yer genellikle, döviz kurunun ve yeni ekonomik programin nasil devam edecegi yönündeydi”

Ekonomist Prof. Dr. Ege Yazgan, “Tartismalarin odaklandigi yer genellikle, döviz kurunun ve yeni ekonomik programin nasil devam edecegi yönündeydi. Daha çok Türkiye ekonomisinin cari fazla vererek yaptigi yeni yönelimine, devam edip etmeyecegi konusundaydi. Önemli olan döviz kurunun belli bir düzeye gelmesi ve o düzeyde istikrar kazanmasidir. Ama bu düzeyin TL’nin çok degerli oldugu, ihracatçiyi ve cari islemler dengesinde gördügümüz fazlaligin ortadan kalkmasina izin vermeyecek bir düzey olmasi gerektigi seklinde yorumlar yapildi. Kredi konusunda da, kredi genislemesinin sürdügü ama kredilerin amacina uygun kullanilmadigini, proje kredilerinin genellikle baska amaçlarla, spekülatif amaçlarla da kullanilabilecegini söylenerek, bu konularda da dikkat edilmesi gerektigi konusunda da yorumlar yapildi, cevaplar da o sekilde verildi.

Bir süre daha rüzgarin dinmesi beklenecek ama genel yönelim olarak çogunlukla bu tipte bir politikaya devam edilecek. Kur yükselirken hizli fiyat artislari oldu. Simdi kur düsünce bu fiyatlar düsecek mi düsmeyecek mi? konusu da konusuldu. Bunu takip edeceklerini, enflasyonla mücadele anlaminda böyle de bir hassasiyet göstereceklerini söylediler” dedi.



“Kripto para ile ilgili düzenleme çok yakinda Meclise gelecek”

Ekonomi yorumcusu Doç. Dr. Cüneyt Dirican, “Kamu bankalarinin piyasaya bir müdahalesi olup olmadigindan tutun da swap anlasmalari, kripto varliklara kadar kamuoyunun özellikle merak ettigi bütün basliklar seffaf bir sekilde konusuldu. Bizzat bürokrasi tarafindan da hepsine samimi bir sekilde cevap verildi.

Bu anlamda bilgilendirme dogru kanaldan dogru sekilde yapilmis oldu. Kripto varliklarla ilgili olarak düzenlemenin çok yakinda Meclise gelecegini söyledi.

Bu anlamda halkimizin büyük bir ilgisi ve beklentisi oldugu hepimizin malumu diye düsünüyorum. O anlamdaki geri bildirimleri de aldi ve bununla ilgili düzenlemelerin yakinda gelecegini ve bunun özellikle finans merkezi ve Türkiye ekonomisinin gelisimi, ürün çesitliligi anlaminda da bir kazanim sekline nasil dönüsebilecegi de konusuldu. Durum tespitinden çok çözüm önerilerini sunmamiz istendi. Dolayisiyla, ihtiyaçlar, gereksinimler ve çözüm önerileri her türlü boyutuyla iletildi ve not alindi” diye konustu.

Kaynak: İHA