Bakan Pakdemirli, Zonguldak'ta Sektör Bulusmasinda Konustu Açiklamasi (2)

'2022'de kirsal kalkinma yatirimlarina Türkiye genelinde 1,3 milyar lira bir bütçe ayirdik. Kirsal kalkinma yatirimlarini destekleme programi 2022 basvurularini almaya basladik' '(Uzman Eller Projesi) 100 bin lira hibe veriyoruz. Bu 100 bin lira hibe, hakikaten zaman oluyor ki baba ogluna vermiyor ama devlet meslege baslamak için bu arkadaslara 100 bin lira hibe veriyor. Bu sene bunu 81 ile yayginlastirdik'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, 2022'de kirsal kalkinma yatirimlarina Türkiye genelinde 1,3 milyar lira bütçe ayirdiklarini belirterek, bu yatirimlari destekleme programi 2022 basvurularini almaya basladiklarini söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere Zonguldak'a gelen Pakdemirli, bir otelde düzenlenen "Zonguldak Sektör Bulusmasi Toplantisi"nda tarim ve gida sektörünün taraflariyla bir araya geldi.

Konusmasinda gelir koruma sigortasina deginen Pakdemirli, ABD'deki tarimsal sigortalarin yüzde 85'inin gelir koruma üzerine yapildigini belirtti. Pakdemirli, bu sisteme basta stratejik ürünlerde daha sonra diger ürünlerde geçmeleri gerektigini, bunu 2 senedir Konya'da denediklerini, 2023'ten itibaren de tüm ülkeye yayacaklarini anlatti.

Pakdemirli, bunun bir ötesinin de yine gelismis ülkelerde kullanilan sözlesmeli üretim oldugunu dile getirdi. Bakan Pakdemirli, bugün Türkiye'de pancarda, patateste, domateste sözlesmeli üretim oldugunu ama bunu yayginlastirmanin ve mevzuat eksikliklerini gidermenin son derece önemli oldugunu ifade etti.

Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde tarim, orman ve suyun bir araya gelmesiyle çok dogru bir is yapildigini vurgulayan Pakdemirli, "Türkiye'de 20 binin üzerinde tarim köyü vardir, 20 binin üzerinde orman köyü vardir. Bunlara farkli stratejilerle gitmemek lazim, tek bir çati altinda toplanmasi lazimdi tarim ve ormanin." diye konustu.

Pakdemirli, diger tarafta da Türkiye'nin artik barajlar konusunda enerji meselesini çözmüs bir ülke oldugunu ancak sulama yatirimlari konusunda da hala gidecegi mesafe oldugunu kaydetti.

- "Cumhuriyet tarihinde yapilan barajlarin sayisi 275, biz üzerine 613 baraj daha ekledik"

Türkiye'de son 20 yilda tarim, orman ve su alaninda yapilan çalismalardan bahseden Pakdemirli, "Cumhuriyet tarihinde yapilan barajlarin sayisi 275, biz üzerine 613 baraj daha ekledik. Bu yeterli mi? Belki bunun en az yarisi kadar daha yapmamiz gereken is var, sulama tesisleri var. Son 3 yilda Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile 72 baraj, 1000 tesis bitirdik." dedi.

Pakdemirli, geçen yil itibariyla 126 milyon ton bitkisel üretimle cumhuriyet tarihinin rekorunu kiran Türkiye'nin sebzede dünyada dördüncü, meyvede Avrupa'da birinci, dünyada altinci sirada oldugunu dile getirdi.

Hayvanciligin öneminden ve kaydedilen gelismelerden bahseden Pakdemirli, "Küçükbasi önemsiyoruz. Bu cografyanin küçükbas cografyasi olduguna inaniyorum. Tabii bu talebin de sekillendirdigi bir konu." ifadesini kullandi.

Pakdemirli, Bakanlik olarak son dönemde Zonguldak'ta yaptiklari yatirim ve projelere deginerek "Taleplerin bir kismini karsilayacak müjdelerin en azindan bir kismini açiklayalim istiyorum. 2022'de 2 milyon lira maliyetle 5 proje, Il Müdürlügümüzün projeleri bunlar... 120 bin findik fidani - yüzde 50 hibeli bunlar - 16 bin ceviz fidani, 6 bin Trabzon hurmasi fidani, 70 bin kilogram hububat tohumu, 30 bin kilogram sertifikali yem bitkileri tohumu dagitimi gerçeklestirecegiz." diye konustu.

Pakdemirli, 2022'de kirsal kalkinma yatirimlarina Türkiye genelinde 1,3 milyar lira bir bütçe ayirdiklarini aktararak kirsal kalkinma yatirimlarini destekleme programi 2022 basvurularini almaya basladiklarini kaydetti.

Zonguldak'tan evraklari tam olarak yapilan tüm basvurulari kabul edeceklerini belirten Pakdemirli, altyapi ve ekonomik yatirimlarla ilgili destekleri anlatti.

Çesitli meslek gruplarina hayata baslamalari için verilen "Uzman Eller Projesi"ne deginen Pakdemirli, "100 bin lira hibe veriyoruz. Bu 100 bin lira hibe, hakikaten zaman oluyor ki baba ogluna vermiyor ama devlet meslege baslamak için bu arkadaslara 100 bin lira hibe veriyor. Bu sene bunu 81 ile yayginlastirdik." ifadesini kullandi.

Pakdemirli, Çaycuma'daki tarima dayali OSB'nin hayirli olmasini dileyerek 27,5 milyon liralik bir altyapi yatirimi yaptiklarini, ödenekleri ayarladiklarini ve ihalesinin de gerçeklestirildigini söyledi.

- "Orman köylülerimizin milli gelirden aldigi payi artiriyoruz"

Çaycuma'daki tarima dayali OSB'nin 1000 vatandasa istihdam kaynagi olacagini dile getiren Pakdemirli söyle devam etti:

"Orman konularinda da belli hazirliklar yaptik ve öyle geldik. 14 milyon lira ormancilik yatirimi yapacagiz. 500 bin fidan dikiyor ve 2,5 bin fidan Zonguldak'ta üretiyor olacagiz. Gökçebey bal ormanini tesis edecegiz. 150 aileye de 9 milyon lira ORKÖY destegi verecegiz. ORKÖY desteklerini genelde sehirlerde 2,3 milyon lira sinirinda tutuyoruz ama Zonguldak'a burada pozitif bir ayrimcilik yaptik 9 milyon lira ayirdik. Gerekirse daha fazla da ayiririz.

Sosyal agaçlandirma kapsaminda yine okul, cami, hastane vesaire buralari 10 bin fidanla donatiyor olacagiz. 2 tibbi aromatik bahçeyi tesis ediyor olacagiz Merkez ve Devrek'te. 12 bin ton defne sürgünü ve odun disi ürün üretimi ve 30 milyon lira köylümüzün ek gelir elde etmesini saglayacagiz. Ormanlarin bakim ve isletmesini yapan orman köylülerimizin de milli gelirden aldigi payi artiriyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz, bu hafta grup toplantisinda açikladi, yüzde 51 zam yaptik. Burada orman köylüsüne ödenecek destegimiz ve bütçemiz de 2,7 milyardan 4,1 milyara çikti."

"Zonguldak'a yine 23 proje, 1 milyar lira yatirimla geldim." diyen Pakdemirli, taskindan koruma çalismalari ve diger projelerle ilgili detayli bilgi paylasti.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da tarim ve orman sektörünün paydaslarinin bir araya geldigini belirterek kentin bu alanlardaki sorunlarinin çözümü için ortak paydada bulusmaya çalisacaklarini söyledi.

(Bitti)
Kaynak: AA