(Özel) Kaybolan Meslek Ahsap Oymaciliginin Inceliklerini Ögreniyorlar

Balikesir’in Edremit ilçesinde kimi cerrah, kimi mimar, kimi ögretmen kursiyerler Halk Egitimi Merkezinde kaybolan meslekler arasinda gösterilen ahsap oymaciliginin inceliklerini ögreniyorlar.

(Özel) Kaybolan Meslek Ahsap Oymaciliginin Inceliklerini Ögreniyorlar
Selçuklu ve Osmanli döneminde zirveye tasinan mesleklerden birisi olan ahsap oymaciligi teknoloji ile birlikte yok olma tehlikesi ile karsi karsiya. Devlet Sanatçisi Ahsap Oyma Ustasi Seyfi Mengillioglu, Edremit Halk Egitim Merkezi bünyesinde açtigi kurs ile meslegin inceliklerini ögrencilerine aktariyor.

Ahsap oymaciligi kursuna ise cerrah, mimar, asker, ögretmen gibi meslekler yapan kursiyerlerin katilmasi dikkatleri çekti. Haftanin belirli günlerinde yapilan kurslarda ahsap üzerine el oymaciligi yöntemiyle desenler isleniyor. Kursiyerler genele ev dekorasyonunda kullanilan objeleri yapmayi tercih ediyorlar.

Kursa katilan Mimar Beyzanur Küçüksarikaya “Oymaciligi teorik olarak meslegimde hep görüyordum. Ama deneyimleme firsati dogdugu zaman kosarak kursa geldim. Bu firsati kaçiramazdim. Firsat verenlere tesekkür ediyorum” dedi.

Yillarca ameliyatlar yapan Emekli Cerrah Serdar Armagan ise artik oyma biçaklari ile agaçlar ile çalistigini ifade ederek, “Ufak tefek isler yapardim ama bu ahsap oyma apayri bir zevki var bunun. Hem cerrahligin verdigi biçakla ugrasmak burada da baska biçaklarla agaca ameliyat yapiyorum. Kendimi öyle hissediyorum. Avutuyorum gibi geliyor bana” diye konustu.

Kendini mesleki olarak gelistirmek istedigini ifade eden Resim Ögretmeni Zeynep Aydemir de, “Bu kursa katilmamin amaci kendimi gelistirmek adina bir tecrübe edinmek için katildim. Seyfi hocamiz ile yollarimiz kesistiginde kendimi çok sansli hissettim ve bu kursa devam etmeye karar verdim” dedi.

Meslegin inceliklerini ögrencilerine aktarmaya çalisan Ahsap Oymaciligi Devlet Sanatçisi Seyfi Mengillioglu ise, “Günümüzde ahsap oymaciligi tekrar yasatmaya çalisiyorum. Selçuklu döneminde baslayip, Osmanli ile devam eden ahsap oymaciliginda bizlerde büyük üstatlari örnek alarak halk egitim merkezleri bünyesinde bu sanati devam ettirmeye çalisiyorum. Yeni sanatçilar ve meslek sahipleri kazandirmak için; insanlara yeni bir misyon, yeni bir vizyon katabilmek için, kisisel gelisimlerinde gelismeler için kurslari devam ettiriyoruz” seklinde konustu.

Genelde kursiyerleri ev dekorasyon ürünlerin yaptigini ifade eden Mengillioglu “Ahsaba dair her türlü ürünü üretiyoruz. Genel anlamda ev aksesuarlari üzerine çalisiyoruz. Daha genis çerçevede baktigimiz zaman camilerimizde minber, mihrap, vaiz kürsüsü, otellerde yatak basliklari, karyola basliklari gibi, is yerlerine masa sandalye gibi dekorasyon agirlikli ahsap oymacilik sanatini devam ettiriyoruz” dedi.

Kurslarin yaklasik 4 ay sürdügünü ifade eden Devlet Sanatçisi Mengillioglu, “Baslayan her kursiyerimiz, mutlaka ve mutlaka ikinci dönemde de devam ediyor. Kurslara katilma amaçlari ahsabi çocukluktan kalan bir sevgi olarak bir hikaye olarak olusturmuslar. Ellerine de bu firsat geçtiginde biz de kendilerine elimizden geldigince yardimci olmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA