Japonya Hükümeti, Eski Basbakan Abe Ile Baglantili Intihar Için Aileye Tazminat Ödeyecek

Japonya’da hükümet, eski Japonya Basbakani Shinzo Abe leyhinde 2017 yilinda yasal belgelerde degisiklik yapma talimati aldiktan sonra Mart 2018’de intihar ettigi iddia edilen Maliye Bakanligi bürokrati Toshio Akagi’nin esine 100 milyon yen tazminat ödemeyi kabul etti.

Japonya’da eski basbakan Shinzo Abe’nin adinin karistigi intihar skandalinda yeni bir gelisme yasandi. Hükümet, yasal belgelerde Abe leyhinde tahrifat yapma talimati aldiktan sonra intihar ettigi iddia edilen Maliye Bakanligi bürokratinin esine tazminat ödemeyi kabul etti. Elli yasindaki Masako Akagi’nin talep ettigi yaklasik 100 milyon yen (880 bin dolar) tutarindaki tazminati ödeme karari, Japonya ile davaci arasinda yaklasik 2 yildir süren davayi sonlandirdi. Belgelerin tahrif edilmesine dair sürecin detaylarinin kamuoyuna açiklanmayacagi ögrenildi. Akagi davanin tazminat ile sonlandirilmasina tepki göstererek, "Tek istedigim para degil. Acaba esim yasasaydi karar hakkinda ne derdi diye merak ediyorum" ifadelerini kullanarak gerçegin pesinde oldugunu ifade etti.



Iddialar eski basbakana uzaniyor

Maliye Bakanligi’nda görevli Toshio Akagi, Mart 2018’de 54 yasinda yasamina son vermisti. Siddetli zihinsel sorunlari bulundugu belirtilen Akagi’nin intiharinin altinda yolsuzluk skandalinin yattigi iddia edilmisti. Akagi’nin 2017 yilinda üstlerinden devlete ait bir arazinin eski Basbakan Shinzo Abe’nin esi Akie Abe ile baglari bulunan bir özel okula indirimli satilmasi için belgeleri tahrif etme talimati aldigi kamuoyuna yansimisti.
Kaynak: İHA