Ürdün Açiklamasi Israil'le Enerji Ve Su Alaninda Imzalanan 'Niyet Beyani' Bir Anlasma Degil

Ürdün Basbakani Bisr el-Hasavne, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Israil'le enerji ve su alaninda imzaladiklari "niyet beyaninin" bir anlasma olmadigini söyledi.

Basbakan Hasavne, "enerji ve su projesi" gündemiyle toplanan Bakanlar Kurulunda, geçen ay Abu Dabi ve Tel Aviv hükümetleri ile imzaladiklari niyet beyanina iliskin açiklamalarda bulundu.

Enerji ve su takasi ile bu alanda imzaladiklari niyet beyaninin birbirinden kopamayacak projeler olduguna isaret eden Hasavne, BAE ve Israil'le imzaladiklari niyet beyaninin bir anlasma olmadigini savundu.

Söz konusu iki projenin (elektrik üretimi Ürdün'den, su temini de Israil'den) hayata geçirilmesiyle Ürdün'ün yillik 200 milyon metreküp su elde edecegine dikkati çeken Hasavne, ülkeye yeni su miktarlari kazandiracak projelerin geciktigi her günün gelecekleri için tehdit oldugunu dile getirdi.

Ülkesinin benzeri görülmemis bir su yoksulluguyla karsi karsiya oldugunu vurgulayan Hasavne, hükümet olarak ulusal yükümlüklerini yerine getirme noktasinda taviz vermediklerini söyledi.

- Üç ülke arasindaki mutabakat ve Ürdün'den gelen tepkiler

Suudi Arabistan, Irak, Suriye ve Israil'le komsu olan 10 milyonu askin nüfusa sahip Ürdün, küresel su endeksine göre dünyanin su konusundaki en fakir ikinci ülkesi.

Ürdün Su Bakanligi, 22 Kasim'da Ürdün, Israil ve BAE'nin 2022 yilinda enerji ve su alaninda ortak bir projenin fizibilite sürecine baslanmasi için "niyet beyani" imzaladigini bildirmisti.

Projeye göre Ürdün Israil'e yillik 600 megavat günes enerjisi, Israil de Ürdün'e 200 milyon metreküp aritilmis su ihraç edecek.

Ürdün hükümetinin Israil'le imzaladigi enerji karsiliginda su teminini kapsayan "niyet beyani" ülkede protestolara neden olmustu.

Kaynak: AA