Tacikistan Sanayi Ve Yeni Teknolojiler Bakani Kabir Ankara'da Temaslarda Bulundu

Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani Sherali Kabir, “Siz de Tacikistan’a gelin, oradan kazançlarinizi elde etmek için bir araya gelip is birligi konusunda birlikte çalisalim. Biz de sizden tecrübe ögrenelim” dedi.

Tacikistan Sanayi Ve Yeni Teknolojiler Bakani Kabir Ankara'da Temaslarda Bulundu
Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani Sherali Kabir ve beraberindeki heyet, bir düzine ziyaretlerde bulunmak amaçli Türkiye’ye geldi. Bu kapsamda Ankara Sanayi Odasi (ASO) 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde temaslarda bulunan Bakan Kabir, ASO 2. Osb’de yöneticilerle düzenlenen programda bir araya geldi. Kabir, yaptigi konusmada böyle bir organize sanayi bölgesinin Tacikistan’a kurulmasi gerektigini söyleyerek, “Böyle bir sanayi bölgesini Tacikistan’da birlikte kurmamiz gerekir. 6 bin çesit üretimimizi Avrupa Birligi’nin 500 milyona yakin nüfusuna gümrüksüz gönderebiliriz. Türkiye’deki yatirimcilarin bizim sanayi bölgemize gelip orada bir yatirim yapsalar ileride biz Avrupa’ya enerjiden üretilen daha az vergiye satabiliriz. Tacikistan’da güçlerimizi birlestirerek oradaki bizim ham maddemizden kullanarak genis bölgemizde bir is birligi potansiyelimiz çok genis. Pazarimiz da çok büyüktür. Onu kullanarak is birligi çerçevesinde yolumuza devam edebiliriz” diye konustu.

Kabir, daha sonra Türkiye’ye is birligi teklifinde bulunarak sunlari söyledi:

“Benim bildigim kadariyla Türkiye, Çin’e gönderdigi mallari deniz üzerinden 15 bin 500 kilometreyi asarak gidiyor. Ama kara yollariyla bu Tacikistan üzerinden olursa uluslararasi kara yollariyla bu sayi 3 bin 800 kilometreye düsüyor. Bu konuda konusacak çok seyler var ama önemli hedefimiz söyle ki siz de Tacikistan’a gelip oradan kazançlarinizi elde etmek için bir araya gelip is birligi konusunda birlikte çalisalim. Biz de sizden tecrübe ögrenelim.”

ASO 2. ve 3. OSB Yönetim Kurulu Baskani Seyit Ardiç da, Türkiye’nin hizla büyüyen bir pazar oldugunu ifade ederek, “Türkiye, hizla büyüyen, dünya ile ekonomik alanda hizla bütünlesmesini sürdüren 80 milyonu asan nüfusuyla yatirimciya genis imkanlar sunan büyük pazardir. Özellikle deniz ve kara yollarinin yani sira, cografi konumunun pek çok bölgeye rahatlikla ulasim kurmaya imkan vermesi, ülkemiz önemine daha derin bir boyut ve anlam kazanmaktadir” diye konustu.

Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani Sherali Kabir ve beraberindeki heyet, programdan sonra ASO yönetimiyle beraber Osb’de bulunan bir fabrikayi inceleyerek bilgiler aldi. Kabir, OSB ziyareti sonrasi Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ile görüstü.
Kaynak: İHA