T3 Vakfi Müdürü Kökçam, OMÜ'de 'Kariyer Bulusmasi' Etkinligine Katildi Açiklamasi

'Ne tür projeler üretirseniz üretin asil olan sey onu kültüre dönüstürmektir. Kültüre dönüstüremediginiz isin bütün ülkeye hitap etmesi ya da çok büyük basari ortaya koymasi mümkün degildir. O yüzden Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi olarak Milli Teknoloji hamlesinde kültür olusturmak ve bunu 7'den 70'e herkese yaymayi istiyoruz'

Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3 Vakfi) Müdürü ve TEKNOFEST Genel Sekreteri Ömer Kökçam, "Ne tür projeler üretirseniz üretin asil olan sey onu kültüre dönüstürmektir. Kültüre dönüstüremediginiz isin bütün ülkeye hitap etmesi ya da çok büyük basari ortaya koymasi mümkün degildir. O yüzden T3 Vakfi olarak Milli Teknoloji hamlesinde kültür olusturmak ve bunu 7'den 70'e herkese yaymayi istiyoruz." dedi.

Kökçam, Ondokuz Mayis Üniversitesince (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Kariyer Bulusmasi" etkinliginde yaptigi konusmada, teknoloji üreten ve Milli Teknoloji hamlesini kültür haline getiren bir Türkiye'yi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin Milli Teknoloji hamlesinin çok önemli olduguna isaret eden Kökçam, "Siz ne kadar bir seyler yapmak isteseniz de önemli olan ülkenizde bir ekosistemin olmasi. Siz ne kadar akademik çalisma yapmak isterseniz isteyin, üniversitenizde altyapiniz yoksa burada da eksik kalirsiniz." ifadesini kullandi.

Bugün Türkiye'de 207 üniversite ile 1500'ün üzerinde Ar-Ge ve tasarim merkezi bulunduguna dikkati çeken Kökçam, "10-15 yil önce iki elin parmagini geçmeyen teknopark sayimiz 89’larda. Henüz kurulma asamasinda olan birçok teknoparkimiz var. Dolayisiyla üretilen projelere baktigimizda hem devam eden hem de yapilan projeler önemli sayida. Aslinda önemli bir ekosistemimizin oldugunu görüyoruz. Bize düsen sey mücadele etmek, çalismak ve bu çalismalara katki sunmak." diye konustu.

Türkiye'de gençlere çok büyük sorumluluk ve görevler düstügünü vurgulayan Kökçam, sunlari kaydetti:

"Eger hedefe varabileceksek, sizin gibi gençlerimizin daha simdiden bu konulara deginmesi ve mutlaka bu alanlarda çalismasi gerekiyor. Dünyayi takip eden, günümüz teknolojilerini takip eden ve mutlaka kendini yenileyen bir yapida olmamiz gerekiyor. Buna sadece sirket olarak bakmayin. Siz dönüsmediginiz sürece sirket dönüsmez, siz kendinizi yenilemediginiz sürece kurumunuzu ileriye tasiyamazsiniz. Is gücü piyasasi dönüsecek. Otonom araçlar, akilli sehirler, yapay zekalar, uzay projeleri, insanin olmadigi uçtan uca tamamen robotlarla üretim yapilan fabrikalar yavas yavas kurulmaya baslandi. Önemli olan hangi bölümde olursaniz olun, bölümün en iyisi olmanizdir. Bizim gençlerimizin dünyada yapamayacagi yoktur. Inanin yeter ki, kendinize güvenin ve mutlaka o ülkenin ekosisteminde kullanilabilecek projeler üretin. Ne tür projeler üretirseniz üretin asil olan sey onu kültüre dönüstürmektir. Kültüre dönüstüremediginiz isin bütün ülkeye hitap etmesi ya da çok büyük basari ortaya koymasi mümkün degildir. O yüzden T3 Vakfi olarak milli teknoloji hamlesinde kültür olusturmak ve bunu 7'den 70'e herkese yaymayi istiyoruz."

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da 2022 yilinda Samsun'da yapilacak "Karadeniz TEKNOFEST" için hazirliklara basladiklarini belirtti.

Üniversite olarak TEKNOFEST'in festival kismiyla degil, daha çok teknik tarafiyla ilgilendiklerini dile getiren Ünal, "Çünkü üniversite olarak TEKNOFEST'i truva ati olarak kullanmak istiyoruz. Yani bir zihinsel degisim dönüsümün altyapisi olarak görüyoruz. Her seyden önce öz güvenimizi yeniden kazanmamizi, yeni bir seye daha güvenli sekilde bakmamizi, bagimsizligimizi saglayan en güçlü enstrüman oldugunun farkindayiz." dedi.
Kaynak: AA