Rusya Güvenlik Garantisine Yönelik Tekliflerini ABD'ye Iletti

Kremlin Dis Politika Danismani Yuriy Usakov: '(Rusya'nin teklifleri) Bu, güvenligini saglamak açisindan Rusya için son derece önemli bir konu. Bunu herkese açik olarak istisare edecegiz'

Kremlin Dis Politika Danismani Yuriy Usakov, Rusya'ya yönelik çesitli güvenlik garantilerinin yasal zemine oturtulmasini öngören, ABD ve NATO'ya yönelik tekliflerin ABD'li temsilcilere iletildigini bildirdi.

Usakov, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Çin Devlet Baskani Si Cinping arasinda video konferans yöntemiyle gerçeklesen görüsmenin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Rusya ile Çin arasindaki iliskilerin "esi benzeri görülmemis" düzeye çiktigina isaret eden Usakov, "Iki lider, Putin’in Subat 2022’de Çin’i ziyaret etmesi ve Si ile iki ülke arasindaki iliskilerin derinlemesine ele alinmasi konusunda anlastilar." diye konustu.

Usakov, iki liderin, ABD-Ingiltere-Avustralya üçlüsünün Hint-Pasifik bölgesinde insa ettigi AUKUS ile ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya'nin olusturdugu Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QUAD) ittifaklarini da istisare ettigi bilgisini paylasarak, "Putin ve Si, bu ittifaklar hakkinda olumsuz görüsler ifade ettiler. Özellikle AUKUS'un bölgedeki nükleer dengeyi bozdugu ve gerilimi artirdigi kaydedildi." ifadelerini kullandi.

Rusya'nin bir süre önce gündeme getirdigi, Rusya'ya yönelik çesitli güvenlik garantilerinin yasal zemine oturtulmasini öngören ABD ve NATO'ya yönelik tekliflerin de görüsmede ele alindigini aktaran Usakov, "Putin, Rusya Disisleri Bakanliginin bugün bu teklifleri ABD temsilcilerine ilettigini söyledi. Putin, ABD ve NATO’nun buna olumlu yanit vermesini umdugunu dile getirdi." diye konustu.

Söz konusu tekliflerin kamuoyuna açik bir sekilde tartisilacagini anlatan Usakov, "Bu, güvenligini saglamak açisindan Rusya için son derece önemli bir konu. Bunu herkese açik olarak istisare edecegiz." dedi.

- Rusya-Çin ticareti detaylica ele alindi

Usakov, ekonomik ve ticari iliskilerin de Putin-Si görüsmesinde detaylica istisare edildigini belirterek, ikili ticarette ulusal para birimlerinin kullanilmasinin artirilmasi konusunda anlasma saglandigini söyledi.

Rusya ve Çin arasinda bagimsiz bir mali yapi kurulmasinin da görüsüldügünü anlatan Usakov, "Rusya ve Çin arasindaki ticaret için bagimsiz bir finansal altyapi olusturma çabalarini yogunlastirma ihtiyacina özellikle dikkat çekildi. Üçüncü ülkelerden etkilenmeyecek böyle bir altyapi olusturmak istiyoruz." seklinde konustu.

Rus gazini Çin'e tasimasi öngörülen Sibirya'nin Gücü 2 boru hatti projesinin de gündeme geldigini belirten Usakov, "Görüsülen bir baska konu da Rus bugdayinin Çin’e ihraciydi. Bu konu üzerinde de çalismalar yapilacak." dedi.

Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Sergey Ryabkov ve Kremlin Idari Isler Baskan Yardimcisi Dmitriy Kozak, bugün Moskova’da ABD'nin Avrupa ve Avrasya Islerinden Sorumlu Disisleri Bakan Yardimcisi Karen Donfried ile görüsmüstü.
Kaynak: AA