Orta Asya'da 400 Milyon Tondan Fazla Radyoaktif Atigin Bulundugu Bildirildi

Orta Asya ülkelerinde 400 milyon tondan fazla radyoaktif atigin bulundugu bildirildi.

Özbekistan Devlet Endüstriyel Güvenlik Komitesi Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi Baskani Sardorbek Yakubbekov, düzenledigi basin toplantisinda, Orta Asya ülkelerinde 418 milyon ton radyoaktif atigin bulundugunu belirtti.

Yakubbekov, ülkedeki ve Orta Asya bölgesindeki radyoaktif atiklar hakkinda bilgi vererek, Sovyetler Birligi döneminde uranyum yataklarinin isletilmesi sonucunda bölgede biriken çok miktarda radyoaktif atigin gömüldügünü aktardi.

Radyoaktif atik sorununun tüm Orta Asya ülkelerinin sorunu olduguna dikkati çeken Yakubbekov, halen Kazakistan'da 240 milyon ton, Kirgizistan'da 132 milyon ton, Tacikistan'da 42 milyon ton ve Özbekistan'da 4 milyon ton radyoaktif atigin bulundugunu kaydetti.

Özbekistan’da radyoaktif atiklarin çevreye etkisini izlemek amaciyla özel bir programin benimsendigini aktaran Yakubbekov, bu program kapsaminda yapilan arastirma sonuçlarinin ülkede radyasyon seviyesinin normlari astigi hiçbir bölge olmadigini gösterdigini söyledi.

Yakubbekov, atiklarin bulundugu bölgelerde çevresel durumun iyilestirilmesi için Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi, Avrupa Birligi ve diger ülkelerce 2 milyon avroluk ilk hibenin ayrilmasinin kararlastirildigini belirtti.

Kaynak: AA