Nizami Gencevi'nin Ismi Dokuz Eylül'de Yasayacak

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), dünya ve Azerbaycan edebiyatinin önemli ismi Nizami Gencevi’nin adini dogumunun 880’inci yilinda Buca Egitim Fakültesi Sosyal Bilimler Binasi’nda yer alan bir derslige verdi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar; Yunus Emre, Nizami Gencevi gibi Türk dünyasinin önemli sahsiyetlerinin isimlerini; sosyal, bilimsel ve tarihi sorumluluklari çerçevesinde yasatmaya devam edeceklerini belirtti.

Nizami Gencevi'nin Ismi Dokuz Eylül'de Yasayacak
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), dünyaca ünlü Türk sair ve düsünür Nizami Gencevi’nin adini, dogumunun 880’inci yilinda Buca Egitim Fakültesi Sosyal Bilimler Binasi’nda yer alan bir derslige verildigini bildirdi. Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’in kararnamesi ile Azerbaycan’da 2021 "Nizami Gencevi Yili" ilan edilen ve Azerbaycan edebiyatinin dâhisi olan kabul gören Gencevi’nin adinin yasatildigi açilis törenine; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’in yani sira Buca Kaymakami Mahmut Nedim Tunçer, Azerbaycan Gence Devlet Üniversitesi’den yetkililer ve DEÜ mensuplari katildi.



"Türk dünyasinin ortak degeri"

Açilis töreninde konusan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Azerbaycan edebiyatinin dâhisi olan Nizami Gencevi, gönüllere tesir etmis beyitlerin mimari ve kendisinden sonrakilere ilham olmus müstesna bir sairdir. Nizami’nin anlatimi, tasvirleri ve hayal gücünün essizligi, insanligin ortak mirasina birçok iz birakmis; kendine has üslûbu ise yüzyillardir etkisini yitirmemistir. Tarihin seyri onu, Türk dünyasinin ortak degeri haline dönüstürmüs ve ardinda biraktigi izler takip edilir olmustur. Bu noktada Nizami’yi anlamak ve eserlerini el üstünde tutmak, sosyal, bilimsel ve tarihi sorumluluk teskil etmektedir. Biz de üniversite olarak, ülkemiz için de anlam ifade eden Nizami’nin ismini bu vesileyle yasatiyoruz” dedi.

Türkiye’de de 2021 yilinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in karariyla ‘Yunus Emre Yili’ olarak ilan edildigini ifade eden Rektör Hotar, “Biz de, bazi planlamalar yaparak bir dizi etkinlik gerçeklestirdik. Tabii, can Azerbaycan ile benzer düsünce iklimini ve duygulari paylastigimiz için Yunus Emre’nin kimligini yasatacak bazi gayretlerin kardeslerimizden gelmesi bizi mutlu etti. Bunun güzel örneklerinden birisini veren Azerbaycan Gence Devlet Üniversitesi, dersliklerinin birisine Yunus Emre ismini verdi. Bize göre bu son derece anlamliydi. Hal böyle olunca; üniversite olarak bu ince davranisa karsilik vermek istedik. Böylece bizim için de önemi olan Nizami’nin ismini, adina ve sanina yakisir sekilde Egitim Fakültemizdeki bir derslige vermeye karar verdik. Bu düsüncelerle Azerbaycan’dan gelen degerli misafirlerimize, bizi yalniz birakmayan mensuplarimiza ve emeklerinden dolayi Buca Egitim Fakültemizin yönetimine tesekkür ediyorum” diye konustu.



"Biz bugün öz vatanimiza, topragimiza geldik"

Azerbaycan Gence Devlet Üniversitesi Rektör Yardimcisi Doç. Dr. Asif Cavadov ise Türkiye ile Azerbaycan arasinda güçlü baglarin oldugunu ifade ederek, “Biz bugün öz vatanimiza, topragimiza geldik. Azerbaycan-Türkiye kardesligi ebedidir. Azerbaycan’da küçük bir çocugu çevirseniz size söyleyecegi tek sey ‘Azerbaycan’in arkasinda Türkiye var’ olur” diye konustu.

Nizami Gencevi denildiginde kendilerinin aklina Yunus Emre’nin geldigini söyleyen Cavadov, “Bu sebeple Gence Devlet Üniversitesi’nde Yunus Emre Sinifi açilmasi tesadüf degildir. Bugün de burada Nizami Gencevi sinifinin açiyoruz. Azerbaycan-Türkiye kardesligi ile Türk dünyasinin gelecegi daha üst noktalara tasinacaktir. Basta Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar olmak üzere tüm kardeslerimize tesekkür ediyoruz” açiklamasinda bulundu.

Açilis törenin ardindan Cavadov, Rektör Hotar’a Nizami Gencevi’nin Hamse eserini hediye ederken, Rektör Hotar ise Azerbaycan’dan gelen konuklara Buca Egitim Fakültesi Resim-Is Ögretmenligi 4. Sinif ögrencisi Bahadir Uzun’un yaptigi Nizami Gencevi tablosunu verdi.
Kaynak: İHA