KOSGEB Baskani Kurt, Trabzon'da 'AB Yolunda KOBI'ler' Etkinliginde Konustu Açiklamasi

'KOBI'lerimiz Türkiye'deki ihracatin yüzde 3540 arasindaki bir rakamini yapiyor. 220 milyar dolari geçen bir ihracat var. Türkiye'de geldigimiz noktada KOBI'ler 80 milyar dolar ihracat yapiyorlar' 'Peki su anda geldigimiz noktadan sonra KOSGEB'in temel destekleri nasil ilerleyecek? Uluslararasilasma ve ARGE'ye agirlik verecegiz'

Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi (KOSGEB) Baskani Hasan Basri Kurt, KOBI'lerin Türkiye'deki ihracatin yüzde 35-40 arasindaki bir rakamini yaptigini belirterek, "220 milyar dolari geçen bir ihracat var. Türkiye'de geldigimiz noktada KOBI'ler 80 milyar dolar ihracat yapiyorlar." dedi.

Kurt, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasi (TTSO) Trabzon AB Bilgi Merkezi ile Trabzon Avrupa Birligi Is Gelistirme Merkezi (ABIGEM) tarafindan TTSO'nun konferans salonunda düzenlenen "AB Yolunda KOBI'ler" etkinliginde KOSGEB'in desteklerini anlatti.

Türkiye'nin dört bir yanini dolastiklarini ifade eden Kurt, Türkiye'de üretimin ve imalatin bu kadar ön planda oldugu baska bir dönemi hemen hemen yasamadiklarini söyledi.

Kurt, yaklasik 10-15 yil önce ekonomi denildiginde hizmet sektörü, otelcilik, finans ve insaat sektörünün konusuldugunu, imalat sektörünün de tek basina degil bu sektörler içerisinde konusuldugunu kaydederek, artik gelinen nokta itibariyla ihracati ve imalati daha çok konustuklarina çünkü ihracatin yüzde 95'inin sanayi ürünleri olduguna dikkati çekti.

KOSGEB olarak 30 yili askin süredir Türkiye'de AR-GE'nin gelismesi, sanayinin gelismesi, KOBI'lerin gelistirilmesiyle ilgili çok ciddi katkilar verdiklerini vurgulayan Kurt, ülke genelindeki 88 ayri müdürlükte, 2 bin kisiyi asan teskilat çalisanlariyla her zaman KOBI'lerin, girisimcilerin ve üreten firmalarin yaninda olmaya devam edeceklerini belirtti.

Kurt, KOBI'lerin, Türkiye'nin ihracatina önemli katkilar sundugunu belirterek, söyle devam etti:

"KOBI'lerimiz Türkiye'deki ihracatin yüzde 35-40 arasindaki bir rakamini yapiyor. 220 milyar dolari geçen bir ihracat var. Türkiye'de geldigimiz noktada KOBI'ler 80 milyar dolar ihracat yapiyorlar. Bu ihracatin yaridan fazlasini da AB ülkelerine yapiyorlar. Yani bizim KOBI'lerimiz her yil 40 milyar dolarlik mali, 'çok zor' dedigimiz, dünyada herkesin mal satmak istedigi alan olan AB bölgesine bir sekilde ürünlerini sokabiliyorlar. Türkiye özellikle son 20 yilda yazmis oldugu bu hikayeyle ihracatini çok güçlü bir sekilde arttirmis durumda."

Türkiye'deki KOBI'lerin basarisinin uluslararasi arenada merak konusu olduguna dikkati çeken Kurt, "Ulusal ve uluslararasi birçok toplantida, uluslararasi paydaslarda Türkiye'nin özellikle KOBI'lerine karsi bir merak, bir ilgi ve 'bunu nasil basardiniz?' sorusu var. Almanya belli bir ölçege gelmis, onun hikayesini biliyoruz, Amerika'nin net, Kore'nin, Japonya'nin net hikayeleri var ama Türkiye'nin son 20 yilda yazmis oldugu ve devam eden bir hikayesi var. Türkiye'nin yazdigi hikaye, ölçegi bakimindan dünyadaki birçok gelismekte olan ülkeye, Afrika'daki birçok ülkeye, bizim bölgemizdeki birçok ülkeye gerçekten çok ciddi bir örnek teskil ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

Kurt, Türkiye'nin bu alandaki basarisinda Cumhurbaskani Erdogan'in liderliginin en güçlü unsurlardan biri oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Esas unsurlarimizdan bir tanesi de KOBI'lerimiz ve girisimcilerimiz. Peki su anda geldigimiz noktadan sonra KOSGEB'in temel destekleri nasil ilerleyecek? Uluslararasilasma ve AR-GE'ye agirlik verecegiz. Uluslararasilasma deyince de illa ki ihracat yapmak, illaki malini disari satmak degil. Çok basit bir ürün üretiyor olabilirsiniz ama bütün dünyada kabul görecek bir ürün ya da bir isletme yapisina sahip olabilirsiniz. Bununla ilgili desteklerimizi çok güçlü bir sekilde arttiracagiz. AR-GE'ye dönük desteklerimizi de... Çünkü bizim su anda AR-GE harcamalarimiz çok istikrarli bir trendde yükseliyor. Özellikle KOBI düzeyindeki AR-GE harcamalarimiz yükseliyor. Bundan 20 sene önce Türkiye'deki Teknoloji Gelistirme Bölgesi sayisi bir elin parmaklarini geçmiyordu, su an 80'in üzerinde."

Toplantida Ticaret Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu, TUBITAK, ISKUR, Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi ile Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasinin temsilcileri tarafindan da girisimcilere ve KOBI'lere sunulan destekler konusunda bilgilendirme yapti.

Kaynak: AA