''Istanbul Deprem Raporu'' Açiklandi

Rapor, IBB Meclisi Deprem ve Dogal Afetler Komisyonu tarafindan IBB, STK temsilcileri, meslek odalari ve akademisyen görüslerine basvurularak hazirlandi IBB Meclisi Deprem ve Dogal Afetler Komisyonu Baskani Kadem Eksi: 'Istanbul genelinde yaklasik 50 bin riskli bina var. IBB’nin 2022 yili bütçesinde sosyal konut yapimi için ayrilan bütçe 12 milyon TL, kentsel dönüsüm için ayrilan bütçe 492 milyon TL, reklam için ayrilan bütçe ise 849 milyon TL'

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Meclisi Deprem ve Dogal Afetler Komisyonu Baskani Kadem Eksi, AK Parti döneminde 1 milyar 12 milyon lira olan IBB'nin deprem bütçesinin 2022 yili için 492 milyon lira olarak belirlendigini söyledi.

IBB Meclis toplantisi, Yenikapi Kadir Topbas Gösteri ve Sanat Merkezinde, Meclis 2. Baskani Ömer Faruk Kalayci baskanliginda gerçeklestirildi.

Meclis toplantisinda gündem maddeleri öncesi IBB Meclisi Deprem ve Dogal Afetler Komisyonu tarafindan hazirlanan "Istanbul Deprem Raporu" sunuldu.

Sunumu yapan komisyon baskani Kadem Eksi, raporu 4 aylik çalismayla, IBB’nin ilgili birimleri, STK temsilcileri, meslek odalari ve akademisyenlerden olusan 64 kisinin görüsüne basvurarak hazirladiklarini kaydetti.

CHP’li IBB yönetiminin deprem ve kentsel dönüsüm çalismalarinda ''sifir çektigini'' söyleyen Eksi, “Ilimiz genelinde 23 ilçede 68 adet riskli alan bulunmaktadir. Riskli alanlarin toplam büyüklügü 1.151 hektardir. 68 adet riskli alanin 40 adedi için ilçe belediye baskanliklarina, 9 adedi için de IBB’ye yetki devri yapilmistir. Istanbul genelinde yaklasik 50 bin riskli bina var. Ancak CHP’li IBB yönetimi, bugüne kadar riskli alanlardaki yapilarla ilgili tahliye, yikim, kentsel dönüsüm dahil olmak üzere hiçbir sey yapmamistir. IBB’nin 2022 yili bütçesinde sosyal konut yapimi için ayrilan bütçe 12 milyon TL, kentsel dönüsüm için ayrilan bütçe 492 milyon TL, reklam için ayrilan bütçe ise 849 milyon TL.” seklinde konustu.

AK Parti döneminde IBB’nin deprem bütçesinin 1 milyar 12 milyon lira oldugunu ifade eden Eksi, 2022 yili için ise bu rakamin 492 milyon lira olarak belirlendigini kaydetti.

IBB Baskani Ekrem Imamoglu’nun kamuoyuna yaptigi açiklamalarda her yil 20 bin konut vaadinde bulundugunu ancak bugüne kadar verilen sözlerin tutulmadigini söyleyen Eksi, söyle konustu:

"IBB Baskani, her yil 20 bin, 5 yilda ise toplam 100 bin konut yapacagini vadetti. Verdigi söze göre simdiye kadar 60 bin konutu teslim etmesi gerekiyordu. Bir tane konut bile teslim etmedi. Hiçbir faaliyetinizde kentin deprem direncini yükseltmeye dönük olarak yenilediginiz tek bir bina bile yokken, 'Istanbul yenileniyor' diye reklam yapmak neyin nesidir? 20 yil içerisinde KIPTAS yilda 4 bin, toplamda ise 80 bin konut yapti. CHP yönetiminde KIPTAS'in kentsel dönüsüm kapsaminda yapip teslim ettigi konut sayisi sifir."

Istanbul Valiliginin ISMEP projesi kapsaminda binlerce okul, hastane, saglik ocagi, yurt, idari binayi güçlendirdigini ya da yikip yeniden yaptigini belirten Eksi, IBB yönetiminin ise 3 yilda riskli binalarla ilgili bir adim atmadigini söyledi.

ISKI'nin komisyona sundugu rapora iliskin detaylari da paylasan Eksi, sözlerini söyle tamamladi:

"Rapora göre olasi büyük bir depremde, ISKI barajlarindan 8 adet barajda zemin iyilestirme ve güçlendirme ihtiyaci var. ISKI sube binalarindan 12 tanesinin deprem performansi yetersiz. Içme suyu ve atik su aritma tesisleri ile su deposu ve terfi istasyonu yapilarindan Asya Yakasi'nda 98, Avrupa Yakasi'nda ise 86 adet yapi yetersiz. Ayrica isale hatlari, atik su kolektörleri ve kolektör hatlarinda toplam 323 hasar olacagi hesaplanmistir. Eli kulaginda olan bir deprem karsisinda ISKI'nin komisyonumuza sundugu rapordaki tablo bu. Özellikle ISKI barajlari, isale hatlari, kolektörler ve terfi istasyonlarinin iyilestirilmesi için 2022 bütçesine koydugunuz kör kurus bile yok. Bu konudaki planiniz nedir? Projeleriniz nerede?"

Kaynak: AA