Iran'dan KIK Zirvesi'nin Sonuç Bildirgesine Tepki

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatibzade, 42. Körfez Isbirligi Konseyi (KIK) Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Tahran yönetimi için kullanilan ifadeleri "asilsiz suçlamalar" olarak nitelendirdi.

Hatibzade, Disisleri Bakanligi sitesinde yer alan yazili açiklamasinda, Suudi Arabistan'in baskenti Riyad'da dün düzenlenen 42. KIK Zirvesi'nin sonuç bildirgesindeki Iran'la ilgili ifadelere tepki gösterdi.

Bildirgedeki ifadeleri "asilsiz suçlamalar" olarak nitelendiren Hatibzade, söz konusu ifadelerin KIK üyesi bazi ülkelerin Iran'a yönelik "yapici olmayan bakis açisinin bir göstergesi oldugunu" savundu.

Iran ile KIK arasinda atilan adimlar ve yasanan gelismeler dogrultusunda bölgesel is birligine dair yeni bir bakis açisinin hakim olmasini beklediklerini ifade eden Hatibzade, Konseye üye bazi ülkelerden bölgesel konularla ilgili yaklasimlarini gözden geçirmelerini ve "suçlamalar yerine is birligi yolunu izlemlerini" istedi.

Israil'in bölgeye gelmesinin bölgenin istikrarini tehdit ettigini kaydeden Hatibzade, "Iran; nükleer, füze ve savunma programlarina yönelik hiçbir müdahaleyi kabul etmeyecektir." görüslerini paylasti.

Hatibzade ayrica Iran ile Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) arasinda anlasmazlik konularindan olan Basra Körfezi'ndeki Ebu Musa, Küçük Tunb ve Büyük Tunb adalari ile ilgili her türlü iddiayi kendi iç islerine müdahale olarak gördüklerini ve kinadiklarini kaydetti.

42. KIK Zirvesi'nin dün yayimlanan sonuç bildirgesinde; Tahran’in "iyi komsuluk" ve "iç islerine karismama" ilkelerine bagli kalmasinin zorunlu oldugu hatirlatilarak, Iran'in "bölgenin güvenlik ve istikrarini sarsma amaçli tirmanisa" yönelik adimlarindan duyulan endise ifade edilmisti.

Bildirgede ayrica Iran'in destekledigi Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'i hedef almasinin uluslararasi ve bölgesel güvenlige karsi tehdit olusturdugu kaydedilmisti.

Kaynak: AA