Hüsn-I Hat, UNESCO Tarafindan Insanligin Ortak Mirasi Ilan Edildi

Hüsn-i Hat sanati, Birlesmis Milletler Egitim Bilim Kültür Örgütü (UNESCO) Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasinin Temsili Listesi'ne kaydedildi.



Kültür ve Turizm Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdigi ve insanligin ortak mirasi ilan edilen unsur sayisi 21'e yükseldi.

Türk süsleme sanatlarindan Hüsn-i Hat, bu yil Kovid-19 salgini nedeniyle çevrim içi olarak gerçeklestirilen UNESCO Hükümetlerarasi 16. Komite Toplantisi'nda gündeme alindi.

Kültür ve Turizm Bakanliginin hazirladigi dosya ile Türkiye adina aday gösterilen Hüsn-i Hat sanati, 13 Aralik'ta baslayan toplantinin bugünkü oturumunda UNESCO Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasinin Temsili Listesi'ne kaydedildi.

Türkiye bugüne kadar, Meddahlik, Mevlevi Sema Töreni, Asiklik Gelenegi, Nevruz (Çok Uluslu), Karagöz, Geleneksel Sohbet Toplantilari, Kirkpinar Yagli Güres Festivali, Alevi-Bektasi Ritüeli: Semah, Tören Keskegi Gelenegi, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi Kültürü ve Gelenegi, Ebru: Türk Kagit Süsleme Sanati, Geleneksel Çini Ustaligi, Ince Ekmek Yapma ve Paylasma Kültürü (Çok Uluslu), Bahar Kutlamasi: Hidrellez (Çok Uluslu), Islik Dili, Dede Korkut Mirasi: Destan Kültürü, Halk Masallari ve Müzik, Geleneksel Türk Okçulugu, Geleneksel Zeka ve Strateji Oyunu: Mangala ve Minyatür Sanati unsurlarini Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdi.

Kültürel Miras Listelerine en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasinda yer alan ve daha önce iki kez UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasin Korunmasi Sözlesmesi Hükümetlerarasi Komitesi üyeligini yapan Türkiye, somut olmayan kültürel miras alaninda gerçeklestirdigi çalismalarla UNESCO nezdinde örnek ülkelerden biri olarak gösteriliyor.

UNESCO Hükümetlerarasi 16. Komite Toplantisi 18 Aralik'ta sona erecek ve 180 ülkeden seçilen 24 komite üyesi, toplanti boyunca 45 ülkeden gelen basvuru dosyalarini inceleyecek.

Kaynak: AA