Greenpeace Açiklamasi Yunanistan'in Hidrokarbon Aramasi Bölgedeki Memeliler Için Tehdit

Çevre örgütü Greenpeace, Girit Adasi'nin güney ve güneybatisinda yapilmasi planlanan dogal gaz ve petrol arama faaliyetlerinin bölgedeki biyoçesitliligi tehdit ettigini bildirdi.

Greenpeace'ten yapilan açiklamada, bilim insanlarinin Akdeniz'de yaptigi arastirmalar sonucu elde edilen rapora göre, bölgede üç farkli yunus baligi ve bir kambur balina türünün tespit edildigi kaydedildi.

Açiklamada, Yunanistan'in Girit Adasi açiklarinda ExxonMobil, Total Energies ve Hellenic Petroleum sirketlerine verdigi dogal gaz ve petrol arama izninin, planlanan faaliyetlerin gerçeklesmesi halinde olusacak gürültü ve kirlilik nedeniyle bölgedeki memeli canlilar için büyük bir tehlike olusturacagi belirtildi.

Raporun Akdeniz'i deniz hayati için kritik bir ekosistem olarak tanimladigini belirten açiklamada "Yunan sularinda tespit edilen dört tür hassastir ve tehdit altindadir. Sonuç olarak, bölgenin biyoçesitliligini korumamiz ve Yunan hükümeti tarafindan desteklenen fosil yakit madenciligi planlarina son vermemiz artik her zamankinden acil bir hal almistir." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, iklim krizinin olumsuz sonuçlarini yasayan Akdeniz'de bu tür bir faaliyetin daha da büyük sorunlara yol açacagi bildirilerek, "Iklim için devasa bir tehdit, Akdeniz'de bulunan balina ve yunus baliklari için düzeltilemeyecek bir zarar." degerlendirmesine de yer verildi.

Kaynak: AA