Erzincan'da PKK/KCK'nin Sabotajcisi Olduklari Öne Sürülen Saniklarin Yargilanmasina Devam Edildi

Erzincan'da 2 askeri araca bombali saldiri ve bir tren rayina bomba yerlestirilmesi olayina karistiklari iddia edilen terör örgütü PKK/KCK'nin sabotajcilarindan "turuncu" kategorideki Ahmet Herdem'in de aralarinda bulundugu 2'si tutuklu 6 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Erzincan 2. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmada, Ahmet Herdem ile Yunanistan'a kaçmak isterken yakalanan tutuklu sanik "Rezzan Erzingan" kod adli Gürkan Düz ve tutuksuz saniklar E.T, C.Y, ile sanik avukatlari hazir bulundu.

Tutuksuz yargilanan saniklardan T.B, durusmaya görev yaptigi yerden Ses ve Görüntülü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katilirken sanik Ü.T ise mahkemeye sundugu mazereti nedeniyle katilmadi.

Durusmaya, dava dosyasina giren yeni deliller ile gizli tanik "AS52YLN2E98RN46" bulundugu ilden SEGBIS ile durusmaya baglanarak dinlenmesi ile devam edildi.

Mahkeme heyetince, Tunceli Ahpanos mevkisinde güvenlik kuvvetleri tarafindan arama ve tarama faaliyetleri sirasinda ele geçirilen ve örgütün üst düzey yöneticilerine Gürkan Düz tarafindan hazirlandigi belirlenen övücü nitelikte raporun detaylari soruldu.

Heyetin, sanik Düz'ün örgütün üst düzey yöneticisi olmasi nedeniyle mi böyle bir rapor hazirladigini sormasi üzerine, sanik, "Tüm örgüt üyeleri sorumlu olduklari yöneticilerine karsi rapor hazirlamak zorundadir. Rapor yazmak için örgütün içerisinde sorumlu olmaniz gerekmiyor." dedi.

Örgütten kaçmak için zaman kazanmak adina böyle bir rapor yazdigini öne süren Düz, "Yazdigim rapor örgütün bana olan güvenini kazanmak ve kaçisim için zaman kazanmak amaçli. Benimle ilgili gerçegi içeren bilgiler degildir. Ben zaten raporda bahsettigim gibi olsaydim bu kadar bilgiyi vermez ve itirafçi olmazdim."

- "Sehirde eylem yapma bahanesiyle örgütten kaçacaktim"

Mahkeme heyeti tarafindan, raporun içerisinde bir eylem yapmak istediginden bahsettiginin hatirlatilmasi üzerine sanik Düz, "Raporda örgütün üst düzey yöneticilerine bahsettigim eylemden kastim 'sehirde eylem yapmak için beni gönderin' dedim. Bu bahane ile örgütten kaçacaktim. Örgütten kaçmak için bu sekilde bir yöntem izlememin kendimce daha güvenli oldugunu düsündüm. Çünkü daha önce örgütten kaçmaya çalisip da öldürülen insanlar oldu." diye konustu.

SEGBIS ile durusmaya baglanan gizli taniga ise salonda bulunan saniklari taniyip tanimadigi mahkeme heyeti tarafindan soruldu.

PKK/KCK'nin sabotajcilarindan Ahmet Herdem'i tanidigini belirten gizli tanik, sanigin Yüksekova'da 2011-2015 yillarinda eylemlerde bulundugunu öne sürdü.

- "Gençlik yapilanmasinin bir numarali sorumlusu"

Herdem'in, bölgedeki vatandaslardan örgüt için sözde vergi adi altinda zorla para topladigini iddia eden gizli tanik, "Herdem, Terör örgütü PKK'nin gençlik yapilanmasi YDG-H'nin Yüksekova'daki bir numarali sorumlusuydu. Dag kadrosuna eleman kazandiriyordu. Parti içerisinde çalisan gençleri ve arkadaslarini daga gönderiyordu." dedi.

Herdem'in Yüksekova'daki eylemlerde örgütün gençlik yapilanmasini kullandigini ileri süren gizli tanik, söyle devam etti:

"Bölgede güvenlik güçlerine karsi kullanmak üzere 2011-2015 yillari arasinda ögrencilere EYP, molotof ve ses bombasi dagitti. Yine burada bulunan esnafa örgütün dag kadrosundan yana olsunlar diye zorla kepenklerini kapattiriyordu."

Gizli tanigin ifadelerine karsi savunmasi sorulan Ahmet Herdem, "Ben gizli tanigin beyanlarini kabul etmiyorum. Ben örgüt üyesiyim bunu kabul ediyorum ancak hiçbir eylemin içerisinde yer alamdim. Tutuksuz yargilanmami istiyorum." ifadelerini kullandi.

Saniklarin tutukluluk haline iliskin görüsü sorulan savci ise dava dosyasindaki eksik hususlarin giderilmesini ve tutuklu saniklarin mevcut halinin devamina karar verilmesini istedi.

Suçlamalari kabul etmeyen Herdem, tutuksuz yargilanmak istegini tekrar ederek tahliyesini talep etti.

Sanik Gürkan Düz ise önceki durusmada yaptigi savunmasini tekrar ettigini vurgulayarak, tutuksuz yargilanmasini istedi.

Diger saniklar da üzerlerine atili suçlamalari reddederek, adli kontrol sartlarinin kaldirilmasi ve beraatlerine karar verilmesi talebinde bulundu.

Sanik avukatlarinin da savunmalarini dinleyen mahkeme heyeti, tutuklu saniklarin mevcut durumunun devamini kararlastirarak durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Erzincan Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, tutuklu saniklar Ahmet Herdem ile Gürkan Düz'ün, 13 Mayis 2020'de devriye görevi yapan askeri minibüsün Erzincan-Çaglayan kara yolu Karatus mevkisinden geçisi sirasinda yola yerlestirilen bir bombanin infilak ettirilmesi sonucu 1 askerin hafif yaralanmasi olayinin yani sira 25 Haziran 2017'de kent merkezine bagli Yaylabasi beldesindeki kara yoluna yine askeri aracin geçisi sirasinda yerlestirilerek el yapimi bombanin infilak ettirilmesi olayi ile Kemah ilçesi Cebesoy mevkisindeki tren yoluna el yapimi patlayici yerlestirilmesi olaylarina karistiklari öne sürülüyor.

Iddianamede, Herdem ve Düz'ün yani sira bu kisilerle irtibatli olan tutuksuz saniklar E.T, Ü.T, C.Y. ve T.Y'nin, "devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak", "kisiyi yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle tasarlayarak bomba kullanmak suretiyle öldürmeye tesebbüs etmek" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak veya el degistirmek" suçlarindan agirlastirilmis müebbet hapsin yani sira 22'ser yildan 44'er yila kadar degisen hapis cezalarina çarptirilmalari isteniyor.

Herdem ve Düz'ün ayrica "sayi ve nitelik bakimindan vahim olan silah veya mermilerin satin alinmasi, tasinmasi, bulundurulmasi" suçundan 5'er yildan 8'er yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edilen iddianamede, Ahmet Herdem hakkinda ayrica "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 2 yildan 5 yila kadar hapis cezasi isteminde bulunuluyor.

Kaynak: AA