ABD, Wagner Grubu'nun Mali Ile Anlasma Yapmasindan Endiseli

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Rusya destekli Wagner Grubu'nun Mali'ye asker konuslandirmasindan endise duyduklarini belirtti.

Price, yaptigi yazili açiklamada, Mali'de 24 Mayis'taki darbeden sonra kurulan geçis hükümetinin Wagner Grubu ile aylik 10 milyon dolara mal olacak güvenlik anlasmasi yaptigini aktardi.

Mali Silahli Kuvvetlerine ve kamu hizmetlerine harcanabilecek bu paranin Wagner Grubu'na ödenmesini elestiren Price, su ifadeleri kullandi:

"Istikrarsizlastirici faaliyetleri ve insan haklari ihlalleriyle taninan Wagner güçleri Mali'ye baris getirmeyecek, aksine ülkeyi daha da istikrarsizlastiracak. Yevgeniy Prigozhin (Wagner'in kurucusu), Rusya Federasyonu Savunma Bakanligi ile olan iliskileri ve ABD demokratik süreçlerini altüst etme çabalari nedeniyle ABD, Ingiltere ve Avrupa Birligi (AB) tarafindan yaptirima tabi tutulmus durumda. Rusya destekli Wagner Grup güçlerinin Mali'de konuslandirilmasindan endise duyuyoruz."

Wagner Grubu'nun, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin güvenlik, istikrar, egemenlik ve toprak bütünlügünü tehdit eden suistimallere ve eylemlere karistigini vurgulayan Price, Wagner unsurlarinin ülkede agirlikli olarak Müslüman olan Peuhl toplumu üyelerine yönelik yargisiz infazlar gerçeklestirdigini kaydetti.

AB'nin de 13 Aralik'ta Ukrayna, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Suriye'deki istikrarsizlastirici faaliyetleri nedeniyle Wagner Grubu'na yaptirim uyguladigini belirten Price, "Wagner Grubu'nun konuslandigi ülkeler, kisa sürede kendilerini daha yoksul, daha zayif ve daha az güvenli buluyor. Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ukrayna ve Suriye örnekleri, Wagner Grubu'nun zararli etkilerinin örnekleridir." ifadesini kullandi.

Mali hükümetini kisitli bütçe kaynaklarini Mali ordusuna ve halkina yönlendirmeye çagiran Price, Wagner Grubu'nu davet etmesi, uluslararasi toplumun Mali'ye verdigi terörle mücadele destegini kesintiye ugratacagini ve Mali'de ücretsiz olarak konuslu bulunan 20 binden fazla uluslararasi baris gücünün katkilarini riske atacagini belirtti.

Price, açiklamasinda sunlari kaydetti:

"ABD, Mali'nin geçis hükümetinin, sivilleri korumaya katkida bulunacak 2 binden fazla Birlesmis Milletlere (BM) bagli MINUSMA barisi koruma gücünün yine Mali'ye hiçbir bedel ödemeden konuslanmasini reddetmesinden rahatsiz. ABD ayrica geçis hükümetinin uluslararasi ortaklarin ek asker ve egitmen gönderme ve güvenlik operasyonlarini güçlendirme çabalarini geciktirmesinden dolayi da üzgün.

Geçis hükümetini, Mali halkini korumayi ve güçlendirmeyi amaçlayan sorumlu ve hesap verebilir güvenlik yardim çabalarina izin vermeye çagiriyoruz. Ayrica geçis hükümetini, Mali'yi demokratik yönetime döndürmek için hizla hareket etmeye çagiriyoruz, bu da ABD'nin Mali halkina fayda saglayan güvenlik yardimini sürdürmesine olanak saglayacak."

- Mali'yi Wagner ile anlasmaya götüren süreç

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, 2014'ten beri Sahel'de yürüttükleri Barkhane Operasyonu'nu, gelecek yilin ilk çeyreginde sonlandiracaklarini ancak bölgeden çekilmeyeceklerini duyurmustu.

Mali'de Barkhane sonrasi Avrupa ülkelerinden olusan Takuba Görev Gücü'nün daha etkin olmasi hedefleniyordu.

Adini Sahel'deki Touareg etnik grubunun kullandigi "Takoba" kilicindan alan Takuba Görev Gücü'nde Fransa, Isveç, Estonya, Italya, Belçika, Hollanda, Portekiz ve Çekya'dan 500'e yakin asker görev yapiyor.

Ancak Mali'de 24 Mayis'taki darbeden sonra kurulan geçis hükümetinin basbakani Choguel Kokalla Maiga, 19 Eylül'de yaptigi bir basin toplantisinda, Rus güvenlik sirketi Wagner ile anlasma yapacagi yönündeki iddialari yalanlamamis ve "B planina ihtiyaç duyuldugunu" söylemisti.

Yaklasik 5 bin askerin görev yaptigi Barkhane Operasyonu'nun sonlandirilmasi ve Mali ile Wagner Grubu arasindaki anlasmanin yürürlüge girmesi durumunda Sahel'deki güvenlik krizinin çözümünde ana aktörün Wagner olabilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA