AB Liderleri, Dogu Ortakligi Bünyesindeki 5 Ülkenin Liderleriyle Bir Araya Geldi

Avrupa Birligi (AB) yönetimiyle AB üyesi ülkelerin liderleri, Dogu Ortakligi kapsamindaki Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Azerbaycan ve Ermenistan'in liderleriyle Brüksel'de bir araya geldi.

AB-Dogu Ortakligi Zirvesi'ne, AB Konseyi Baskani Charles Michel, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, 27 AB ülkesinin liderleri ve Dogu Ortakligi üyesi 5 ülkenin cumhurbaskanlari veya basbakanlari katiliyor.

Daha önce Dogu Ortakligi içinde bulunan Belarus, AB ile arasindaki sorunlar nedeniyle üyeligini askiya aldigi için zirvede yer almiyor.

Rusya'nin Ukrayna sinirindaki askeri hareketliliginin gündeme gelmesi beklenen zirvede, AB'nin 5 ülkeyle siyasi ve ekonomik iliskileri degerlendiriliyor.

AB yönetiminin, zirvede Dogu Ortakligi ülkelerine siyasi, ekonomik ve yargisal reformlari hizlandirma çagrisi yapmasi bekleniyor. AB'nin 5 ülkeye yönelik 2,3 milyar avroluk yeni bir bölgesel ekonomik yatirim planina yesil isik yakilacagi öngörülüyor.

AB yetkilileri, AB Komisyonunun temmuz ayinda önerdigi 2,3 milyar avroluk yatirim plani içinde hangi ülkeye ne kadar yatirim yapilacaginin, ülkelerin yapisal reformlarda ne kadar ilerleyecegi ve nasil projeler sunacagina bagli olarak belirlenecegini ifade ediyor.

Kaynak: AA