AB, Iklim Hedeflerine Uyumlu Enerji Projelerini Destekleyecek

Yatirimlar enerji verimliligini, rekabet gücünü ve arz güvenligini artiran yesil ve iklim dostu alanlara yönlendirilecek.

Avrupa Birligi (AB) kurumlari, üye ülkelerde enerji alaninda iklim ve çevre hedeflerine uyumlu sinir ötesi projeleri desteklemekte uzlasi sagladi.

AB Konseyi ile Avrupa Parlamentosu (AP), üye ülkelerdeki enerji altyapilarini birbirine baglamayi amaçlayan Trans-Avrupa Enerji Agi (TEN-E) düzenlemesinin güncellenmesine iliskin yürütülen müzakerelerde geçici mutabakat saglandigini açikladi.

Buna göre, AB gelecekte enerji alaninda iklim ve Avrupa Yesil Mutabakati hedeflerine uyumlu, ortak çikar saglayan sinir ötesi projeleri destekleyecek.

Avrupa'yi Birlestirme Araci (CEF) gibi AB fonlari, gelecekte hiçbir yeni fosil yakit projesine finansman saglamayacak.

Bütün enerji projeleri için zorunlu sürdürülebilirlik kriterleri getirilecek. Yeni dogal gaz ve petrol projelerine destek verilmeyecek.

Halihazirda Avrupa dogal gaz sebekesine bagli olmadigi için Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) ve Malta'nin birer ortak çikar saglayan projeleri bu durumdan istisna tutulacak.

???????Hidrojene dönüstürülecek dogal gaz projelerinin finansmani için 2029'un sonuna kadar bir geçis süresi taninacak.

Yatirimlar enerji verimliligini, rekabet gücünü ve arz güvenligini artiran yesil ve iklim dostu alanlara yönlendirilecek.

AB hedeflerine uygun enerji projelerinin izin ve yetkilendirme süreçleri basitlestirilecek ve hizlandirilacak.

Yenilenebilir kaynaklardan saglanan enerjinin rolü güçlendirilecek.

Hidrojen altyapisinin gelistirilmesi, karbon yakalama ve depolamaya yönelik projelerin finansmani artirilacak.

Söz konusu geçici mutabakatin yürürlüge girmesi için AP ve AB Konseyi tarafindan resmen onaylanmasi gerekiyor.

TEN-E çerçevesinde 2013 yilindan beri pek çok ülkeyi kapsayan dogal gaz boru hatti gibi projeler "ortak fayda" sagladigi gerekçesiyle AB mali destegi gibi imkanlardan faydalaniyordu.

Kaynak: AA