Kanser Hastalarina 'Mavi Akrep Zehri' Uyarisi

Medikal Onkolog Dr. Ahmet Özveren, bugüne kadar bilimsel bir arastirma sonucu yayimlanmamis olan “mavi akrep zehri”nin internette kanser hastalarina “kurtarici ilaç/asi” iddiasiyla sunuldugunu, ürün satisi yapildigini söyledi. Uzm. Dr. Özveren, “Kanserle ilgili çok sayida bilimsel çalisma olmasina ragmen akrep zehri ile tedavi olmus tek hasta sunumu yok. Bu ürünlerin kullanimi çok ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilir” uyarisinda bulundu.

Kanser Hastalarina 'Mavi Akrep Zehri' Uyarisi
Kent Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Uzmani Dr. Özveren, kanser hastasi ve hasta yakinlarinin tani koyulduktan sonra bilgi edinmek için internete basvurdugunu ve burada sayisiz yorum ve öneriyle karsilastiklarini belirtti.

Son dönemde de kanser hastalarina “Küba’dan umut” olarak lanse edilen etken maddesi “mavi akrep zehri” olan ürünlerle ilgili hastalardan çok soru geldigini ifade eden Uzm. Dr. Özveren, uyarilarda bulundu.

"Bilimsel kabul görmeyen yorumlar"

Uzm. Dr. Özveren, “Internette, mavi akrep zehrinin kanser hastalarinda etkili oldugu iddia ediliyor, ticari ürün satisi yapiliyor. Kisisel faydalanim hikayeleri referans gösteriliyor. Böyle paylasimlar bireyleri yaniltabilir. Çünkü kisisel faydalanim hikayeleri bilimsel kabul görmeyen yayin ve bulgulardir. Çesitli türlerden akrep zehirlerinin içinde bulunan bilesenler laboratuvar ve hayvan çalismalarinda antikanser etkiye sahip bulunmustur. Bununla birlikte mavi akrep zehri basta olmak üzere akrep zehrinin insanlarda kanser tedavisi olarak etkili oldugu bilimsel olarak kanitlanmamistir” dedi.



"Tek bir hasta sunumu yok"

Öte yandan, Küba’da kanser ile ilgili yapilan çok sayida bilimsel çalisma olmasina ragmen akrep zehri ile tedavi olmus hasta sunumu bulunmadigini belirten Uzm. Dr. Özveren sözlerini söyle sürdürdü: “Akrep zehrinin özellikleri daha kaliteli çalismalarla arastirilmaya baslanmis ve ilaç gelistirme çalismalarina devam edilmektedir. Çesitli ülkelerde akrep cinslerinin zehirleri, yilan zehri, ari zehri dahil hayvan zehirlerinden ilaç gelistirilmeye çalisilmaktadir. Bundan dolayi akrep zehirleri gibi mavi akrep zehri bilesikleri de ilerleyen zamanlarda elde edilip gelistirilerek kanser tedavilerinde kullanilabilir. Ancak su an için etkili bileseni elde edip uygun dozunun belirlenmesi için çok daha fazla bilimsel çalismaya gerek duyulmaktadir. Bilimsel etkinligi kanitlanmamis herhangi bir ilaç, madde, metod kullanimi tamamen deneysel olup çok ciddi olumsuz sonuçlar dogurabilir. Hastalar, tedavisini üstlenen hekiminin bilgisi ve onayi olmadan kendilerine önerilen bu tarz bir ürünü kullanmamalidir.”
Kaynak: İHA