Türkiye Ile AB, Covid-19 Salgininda Is Birliginin Gelistirilmesini Görüstü

Saglik Bakani Fahrettin Koca ile Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Saglik ve Gida Güvenliginden Sorumlu Komisyon Üyesi Stella Kyriakides,Covid-19 salgininda is birliginin gelistirilmesini görüstü.

AB Komisyonu Saglik ve Gida Güvenliginden Sorumlu Komisyon Üyesi Stella Kyriakides ve Saglik Bakani Fahrettin Koca, AB-Türkiye Halk Sagligi Yüksek Düzeyli Diyalogu’nun ilk toplantisi için sanal ortamda bir araya geldi. Görüsmeye dair AB Komisyonu tarafindan resmi açiklama yayinlandi. Açiklamada, "Bulasici hastalik salginlari veya çevresel faktörlerden kaynaklananlar gibi sagliga yönelik ciddi tehditler, yakin zamanda Covid-19 salgininda görüldügü gibi sinir tanimaz. Bu tür durumlar küresel düzeyde artan sinir ötesi is birligi ve koordinasyon gerektirir. Geçtigimiz aylarda hem AB hem de Türkiye, Covid-19 salgininin toplumlari ve saglik sistemleri üzerinde önemli etkilerini yasadi. Bu baglamda Kyriakides ve Bakan Koca, Covid-19 salginiyla kisa vadede mücadele de dahil olmak üzere sinir ötesi saglik tehditleri konusunda AB ile Türkiye arasindaki isbirliginin nasil gelistirilebilecegi konusunda görüs alisverisinde bulundu" denildi.

Görüsmede, iklim degisikliginin halk sagligi üzerindeki etkisiyle ilgili konular, AB ve Türkiye’nin kanser önleme, tedavi ve bakim yaklasimlari ile birlikte toplantinin gündeminde üst siralarda yer aldigi bilgisine yer verildi.



Salginda is birligi

Açiklamada, "Kyriakides ve Bakan Koca, bu alanlarda is birligini ilerletme firsatlarini görüstü. Ayrica, salginin insanlarin ruh sagligi üzerindeki etkisi isiginda, ruh sagligi konulari ortak bir ilgi alani olarak tartisildi denildi. AB Komisyonu, Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin da açiklamalarina yer verildi.

Açiklamada, "Bakan Koca, aday ülke olarak Türkiye’nin Avrupa Birligi ile isbirligi yapmaya ve en iyi uygulamalari ve deneyimleri paylasmaya hazir oldugunu ifade etti" denildi.

Avrupa Komisyonu tarafindan görüsmeye iliskin olarak yayinlanan mesajda, "AB Komisyonu ile Türkiye arasindaki temaslar artik teknik düzeyde devam edecek. Kyriakides ve Bakan, Avrupa Birligi ile Türkiye’yi saglik alaninda yakinlastirmak amaciyla 2022’de görüsmeleri degerlendirmeye ve diyaloglarini sürdürmeye karar verdiler’’ ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA