Çorum Ticaret Borsasi, Insan Ve Hayvan Sagligini Toksin Ölçüm Laboratuvari Ile Koruyacak

Çorum Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Naki Özkubat: 'Ülkemizde bugün birinci sorun su ise ikinci sorun da toksinlerdir. Dünyanin neresine giderseniz gidin bundan sonra gündeme gelecek konulardan biri toksinlerdir, toksinlerin insana yasattigi yikimlardir'

Çorum Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Naki Özkubat, gida ürünlerinde görülen toksin oraninin artis gösterdigini belirterek, "Ülkemizde bugün birinci sorun su ise ikinci sorun da toksinlerdir. Dünyanin neresine giderseniz gidin bundan sonra gündeme gelecek konulardan biri toksinlerdir, toksinlerin insana yasattigi yikimlardir." dedi.

Özkubat, borsa binasinda düzenledigi basin toplantisiyla bölgedeki hayvansal üreticilerin hizmetine sunduklari Toksin Ölçüm Laboratuvari'ni tanitti.

Hayvan sagligini tehdit eden en büyük unsurun toksinler oldugunu tespit ettiklerini, bu nedenle laboratuvar kurmaya karar verdiklerini belirten Özkubat, "Bu toksinlerin tespit edilmesi, ham maddeleri kullananlarin da uyarilmasi lazim. Hayvan yetistiricilerinin gerekli toksin baglayicilari kullanmasi lazim. Bu konuda yaptigimiz çalismaya göre insan ve hayvan sagliginda en büyük unsurlardan biri toksinlerdir. Toksinleri bertaraf etmeden yaptirdiginiz asinin anlami yok. Çünkü çok toksinli ürün tüketiyorsaniz, zaten bagisiklik sisteminiz yikilacaktir." diye konustu.

Laboratuvarda yem bitkilerinin yani sira et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünleri de analiz edebildiklerini aktaran Özkubat, "Tahlillerle insan sagligini ve gelecegini garantiye almak istiyoruz. Ülkemizde bugün birinci sorun su ise ikinci sorun da toksinlerdir. Dünyanin neresine giderseniz gidin bundan sonra gündeme gelecek konulardan biri toksinlerdir, toksinlerin insana yasattigi yikimlardir. Bu konuda simdiden hedef projelerimizi gelistirerek bölgemize katki sunmaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Laboratuvar sorumlusu gida mühendisi Özge Aydogdu ise toksin, toksik madde, küf gibi günlük hayatta sikça karsilasilan terimlerin yeterince ciddiye alinmadigini vurguladi.

Toksinin ürünün yetistigi toprak, yanlis hasat ve depolama gibi birçok nedenle olusabilecegine dikkati çeken Aydogdu, toksin içeren yem bitkilerinde protein, karbonhidrat, yag ve dolayisiyla enerjinin düsük oldugunu, hayvani beslemeye yetmedigini dile getirdi.

Insanlarin bu ürünleri tüketmesi durumunda vücuduna toksin aldigini anlatan Aydogdu, sunlari kaydetti:

"Ne yazik ki az gelismis veya gelismekte olan ülkelerde besinlerin yüzde 25'inin yani her 4 gidadan birinin toksine bulasmis oldugu görülmektedir. Gidalarda ve hayvan yemlerinde tarladan tüketime kadar her asamada olabilir. Toksinler hem insanlarin hem de hayvanlarin sagligi üzerinde ciddi problemlere neden olabilir. Insanlarda karaciger kanserine kadar neden oldugu bilinmektedir. Dünya Kanser Arastirma Merkezinin arastirmasina göre, toksinler artik birinci grup kanserojenler içinde yer almaktadir."

Toplantiya Çorum Ticaret Borsasi Meclis Baskani Yilmaz Kaya ve Çorum Ziraat Odasi Baskani Mehmet Sayan da katildi.

Kaynak: AA