Bakan Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Omicron varyanti sebebiyle referans laboratuvarlarimizda gen sekanslama çalismalari artirilmistir. Su ana kadar ülkemizde Omicron varyantina rastlanmamistir' 'Ön bilgilere göre Omicron varyanti daha hizli bulasmaktadir. Ancak daha çok hasta edici özellikte oldugunu gösteren bir bulgu yoktur' 'Ümit ederiz ki bu mutasyon, virüsün bir daha geri dönmemek üzere kaybolacaginin isaretidir' '(Yeni varyanta karsi asilarin etkililigi) Literatürdeki yeni çalismalar ve bakanligimizin topladigi gerçek hayat verileri karma asi kullaniminin korumada üstünlük sagladigini ortaya koymaktadir'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, bugüne kadar Türkiye'de Kovid-19'un Omicron varyantina rastlanmadigini bildirdi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin ardindan yaptigi yazili açiklamada, kurulun, Güney Afrika'da ortaya çikan Kovid-19'un Omicron varyanti, asi programi, salginin seyri ve TURKOVAC asisi gündemiyle bir araya geldigini belirtti.

Bilim Kurulu, Halk Sagligi Genel Müdürlügü ve izlem merkezinin titizlikle takip ettigi konulardan birinin yeni varyantlar ve bunlarin salginin seyrine etkileri olduguna isaret eden Koca, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin takdir edilmesi gereken bir tarama altyapisi ile yeni varyanti tespit ederek kamuoyuyla paylasmasinin son derece degerli oldugunu aktardi.

Koca, yeni varyantlarin çikmasi beklenen bir durum oldugunu ve endise verici bir gelisme bulunmadigini vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Yeni varyantin virüsün birden fazla gen bölgesinde mutasyona ugradigi anlasilmistir. Ön bilgilere göre Omicron varyanti daha hizli bulasmaktadir. Ancak daha çok hasta edici özellikte oldugunu gösteren bir bulgu yoktur. Mutasyonlar RNA virüsleri için beklenen bir durum olmakla birlikte virüsün güçlenmesi de yok olmasi da mutasyonlar ile gerçeklesmektedir. Ümit ederiz ki, bu mutasyon virüsün bir daha geri dönmemek üzere kaybolacaginin isaretidir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Su ana kadar ülkemizde Omicron varyantina rastlanmamistir"

Bakan Koca, "Omicron varyanti sebebiyle referans laboratuvarlarimizda gen sekanslama çalismalari artirilmistir. 17 bölge laboratuvarimizda elde edilen veriler, Ankara merkez referans laboratuvarimizda gen sekanslama yöntemi ile analiz edilmektedir. Su ana kadar ülkemizde Omicron varyantina rastlanmamistir." bilgisini paylasti.

Varyantin dünyada tespit edilmesinin ardindan Türkiye'de hizla tedbir alindigini, belirlenen ülkelerden dogrudan ya da temasli yolcularin ülkeye giris yapmasinin geçici olarak durduruldugunu animsatan Koca, su an için yeni tedbirler alinmasini gerektiren bir durumun bulunmadigini ve sürecin hassasiyetle izlendigini bildirdi.

- Yeni varyanta karsi asilarin etkililigi

Saglik Bakani Koca, toplantida yapilan degerlendirmelere iliskin su bilgileri verdi:

"Yeni varyanta karsi asilarin etkililigi ile ilgili de degerlendirme yapilmistir. Ülkemizde, asilarin karma olarak kullanildigi da dikkate alindiginda, önemli bazi avantajlarimiz vardir. Literatürdeki yeni çalismalar ve bakanligimizin topladigi gerçek hayat verileri karma asi kullaniminin korumada üstünlük sagladigini ortaya koymaktadir.

Mevcut asilarin sürelerine riayet edilerek kullanilmasi yeni varyanta karsi da etkili olabilecektir. Mevcut durum degerlendirildiginde asilarin etkisini kisitlayan bir durum öne çikmamaktadir. Vatandaslarimizin asilarini tamamlamasi son derece önemlidir."

Koca, Omicron varyantinin bilinmeyen yönlerine karsi ise halen en güçlü tedbirlerin mesafe ve maske kullanimi olduguna dikkati çekerek "Kis mevsimi ile birlikte kapali ortamlarda geçirilen süre artmistir. Sagligimiz için zorunlu olmadikça havalandirmasi sinirli, kapali ve kalabalik ortamlardan uzak durulmalidir." uyarisinda bulundu.

- TURKOVAC için yapilan acil kullanim onayi basvurusu

Bakan Koca, yerli asi TURKOVAC'in acil kullanim onayi için uluslararasi taninirligi olan, regülasyon otoritesi Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumuna müracaat edildigini animsatarak "Kurumun ilgili uzmanlari ve bilim insanlarindan olusan komisyonun degerlendirmesini en kisa sürede tamamlayarak, uygun görmesi halinde yil bitmeden yerli asimizin yaygin kullanima girecegini bir kez daha müjdelemek isterim." açiklamasinda bulundu.
Kaynak: AA