ABD'de Merck'in Kovid-19 Hapina Onay Verilmesi Tavsiye Edildi

ABD'de, saglik danismanlarindan olusan bir kurul, Federal Gida ve Ilaç Dairesi'ne (FDA) Merck ilaç sirketinin gelistirdigi, agizdan alinan Kovid-19 ilaci Molnupiravir'i onaylamasini tavsiye etti.

FDA'ya tavsiyede bulunan bagimsiz saglik uzmanlarindan olusan kurul, 13'e 10 oyla Merck'in Molnupiravir ilacinin Kovid-19'un tedavisine faydalarinin risklerinden fazla olduguna karar verdi.

Oylama sonucunda ilaç, özellikle yaslilar ve astim ya da obezite gibi saglik problemleri olan, hafif ve orta siddette Kovid-19 hastalarina tavsiye edildi.

Öte yandan uzmanlar, ilacin dogum problemlerine yol açma riski nedeniyle hamileler tarafindan kullanilmamasi gerektiginin önemle altini çizdi ve FDA'ya, ilacin kadinlara hamilelik testinden sonra reçete edilmesi çagrisinda bulundu.

Uzmanlarin büyük bölümü, ilacin, klinik deneylerin kapsamadigi asili kisiler üzerinde kullanilmamasi gerektigini belirtti.

Havalarin sogumasiyla vaka sayilarinda artis görülen ve Kovid-19'un Omicron varyantinin da çikmasinin beklendigi ülkede, Molnupiravir'in virüse karsi mücadelede faydali olabilecegi ifade edildi.

Merck ise yeni varyant üzerinde test edilmemis olan Molnupiravir'in diger varyantlar üzerindeki etkisinden yola çikarak, Omicron üzerinde de etkili oldugunun tahmin edildigini bildirdi.

Sirket, geçen hafta klinik denemelerin nihai sonuçlarina göre ilacin, yetiskinlerde hastaneye yatma ve ölüm riskini, ilk açiklamalardaki gibi yüzde 50 degil yüzde 30 düsürdügünü açiklamisti.

ABD'li ilaç firmasi Pfizer de Kovid-19'a karsi gelistirdigi agizdan alinan ilacin, orta ve yüksek riskli hastalarda kullanilmasi için FDA'ya basvurmustu.

Kaynak: AA