Danimarkali Akademisyen, Sansür Nedeniyle Glasgow Üniversitesindeki Filistin Konferansini Iptal Etti

Danimarkali bir akademisyen, Glasgow Üniversitesinde verecegi Filistin konulu konferansi sansür gerekçesiyle iptal etti.

Times gazetesinde yer alan habere göre, Roskilde Üniversitesinden Doç. Dr. Somdeep Sen, "Filistin'in Dekolonizasyonu: Antikolonyal ve Postkolonyal Arasinda Hamas" adli kitabi hakkindaki konusmasini iptal etmek zorunda kaldi.

Daveti kabul ettikten kisa bir süre sonra üniversitenin Yahudi toplumundan "endise mesajlari" aldiklarini söyleyen bir personel, Sen'den ana basliklar ve kullanmayi planladigi slaytlar gibi sunumun içerigi hakkinda bazi bilgiler vermesini istedi.

Üniversite, genellikle konusmacilardan önceden materyal saglamalarini istemedigini ancak Yahudi toplumunun etkinligin, Yahudi ögrenciler için olumsuz sonuçlar dogurabilecegini belirttigi için ekstra önlemler aldigini savundu.

Sen, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Glasgow Üniversitesindeki ögrenciler ve ögretim üyeleriyle iletisim kurma firsatini kaçirdigim için üzgünüm ama beni daha da endiselendiren sey, Glasgow ve Birlesik Krallik genelinde Israil-Filistin siyasetiyle elestirel bir bilimsel bir mesele söz konusu oldugunda akademik özgürlük alaninin daralmasi. Glasgow Üniversitesi, kitapla ilgili konusmam sirasinda Birlesik Krallik terörle mücadele yasalarini ihlal etmemem gerektigini hatirlatti (!!!)." ifadesini kullandi.

Glasgow Üniversitesinden yapilan açiklamada ise "akademik özgürlügü desteklemeye ve kampüs genelinde esitlik ve çesitliligi tesvik etmeye kararli olduklari" savunularak "Ifade özgürlügü, ayni fikirde olmama hakki, tüm personelin ve ögrencilerin görüs ve akademik özgürlük haklarinin korunmasi, misyonumuzun merkezinde yer aliyor. Hiçbir akademisyenin üniversitede konusmasini yasaklamadik, Dr. Sen'in de konusmasina engel olmadik." yorumunda bulunuldu.

Kaynak: AA