Yoncali Baraji Yapimi Yil Sonunda Tamamlaniyor

Malatya’nin Arguvan Ilçesi’nde insaati devam eden Yoncali Baraji bu yilin sonunda tamamlanarak, su tutmaya hazir hale getirilecek.

Yoncali Baraji Yapimi Yil Sonunda Tamamlaniyor
Ilçede Yoncali Sulamasi kapsaminda yapimi devam eden 9 bin 40 metre uzunlugun ki Yoncali Sulamasi Isale tünelinde 2 bin 983 metre ilerleme saglandi. Fiziki gerçeklesme yüzde 35 seviyesinde.

Yoncali Baraji insaatinda barajin tamamlanmasi ile depolanacak olan 114 milyon metreküp su ile 174 bin 090 dekar tarim arazisinin sulanmasinin saglanacak. Ön yüzü beton kapli kaya dolgu tipinde insa edilen Yoncali Baraji’nda gövde kaya dolgusu ve dolu savak imalatlari tamamlandi. Imalati devam eden ön yüzü beton kaplamanin yüzde 30 ‘u tamamlandi. Bu yilin sonuna kadar tamami bitirilmek suretiyle Malatya Yoncali Baraji su tutmaya hazir hale getirilmis olacak.

Yillik 165 Milyon TL gelir saglanacak

Temelden 98 metre yüksekliginde, 114 milyon metreküp su biriktirme hacminde ve 2,25 milyon metreküp gövde dolgu hacmine sahip Malatya Yoncali Barajinin ve diger bilesenlerinin tamamlanmasi ile bölgede yapilacak sulu tarim ile birlikte hem tarladaki verim artacak, hem de yörede ürün çesitliligi saglanacak. Bununla birlikte projenin tamamlanmasi ile bölgede tarimsal istihdama katki saglanacak ve yapilacak sulu tarim ile birlikte 2021 yili birim fiyatlari ile milli ekonomiye yillik 165 milyon TL gelir artisinin saglanmasinin hedeflendigi ögrenildi.

23 yerlesim birimi sulanacak

Sulamadan faydalanacak 23 yerlesim birimleri ise söyle:

“Akören, Alhasusagi, Armutlu, Asmaca, Asagisülmenli, Bozan, Çavus, Çevreli, Ermisli, Eymir, Gökagaç, Gümüslü, Güngören, Isaköy, Karahöyük, Kizik, Kömürlük, Kuyudere, Morhamam, Tarlacik, Tatkinik, Yeniköy ve Yukarisürmenli.”
Kaynak: İHA