Van Gölü Havzasi'ndaki Yaban Hayvanlari Dogaya Kazandirildi

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde, 2021 yili içinde çesitli nedenlerle yaralanan 210’dan fazla yaban hayvani tedavi edilerek tekrar dogaya kazandirildi.

Van Gölü Havzasi'ndaki Yaban Hayvanlari Dogaya Kazandirildi
Tahrip edilmemis dogasi ve sulak alanlariyla yaban hayvan popülasyonun yogun oldugu Van Gölü Havzasi, ekolojik denge için büyük önem tasiyor. Havzada çesitli nedenlerle yuvasindan ayri düsen veya yaralanan çok sayida kanatli ve memeli yaban hayvanina Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ev sahipligi yapiyor. 2021 yili içerisinde farkli mevsimlerde Doga Koruma Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlügü ekipleri, jandarma, emniyet, çesitli kamu kurumlari ve vatandaslar tarafindan çok sayida yaban hayvani tedavi ve bakim için rehabilitasyon merkezine getirildi.

Burada tedavileri tamamlanan yaban hayvanlari ise tekrar dogaya salinarak ekolojik dengede yerini aldi.

“300’ün üzerinde çesitli türden hayvan getirildi”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, 2021 yili içerisinde 300’ün üzerinden yaban hayvani getirildigini ve bunlarin büyük çogunlugunun tedavi edilerek dogaya kazandirildigini belirtti.

Bölgenin yaban hayvani popülasyonu bakimindan zengin oldugunun altini çizen Prof. Dr. Aslan, “Ülkemizdeki sulak alanlarinin Van Gölü Havzasinda bulunmasi nedeniyle burada göç yollarinin olusmasi ve tahrip edilmemis dogasiyla yaban hayvanlarinin tercihi olmaktadir. Yaban hayvani popülasyonunun fazla olmasindan dolayi farkli türden yaban hayvani rehabilitasyon merkezimize gelmektedir. 2021 yili içerisinde DKMP, jandarma ve emniyetin Hayvan Durum Izleme (HAYDI) ekipleri ile vatandaslar tarafindan merkezimize 300’ün üzerinde çesitli türden hayvan getirildi.

Tedavi islemleri tamamlanan yaban hayvanlari dogaya salinmasi üzere DKMP subesine teslim etmekteyiz” dedi.



“Yaban hayvanlari ekolojik dengenin devami için önemli”

Dogaya dönemeyecek durumda olan hayvanlari ise merkezde misafir ettiklerini dile getiren Aslan, “Ölen hayvanlarimizin kayitlarini yine DKMP sube müdürlügüne vermekteyiz. Geçtigimiz 2020 yili içerisinde de 500’den fazla hayvani tekrar yasam alanina kazandirdik. Ekolojik dengenin devam etmesini saglamak için yapilan çalismalar bizi mutlu ediyor” diye konustu.

Kaynak: İHA