Selin Izlerinin Silindigi Bozkurt'ta Hayat Normale Dönüyor

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde selin izlerinin silinmesi için çalismalar araliksiz sürürken, vatandaslar ve esnaf normal yasamlarina dönmeye basladi.

Selin Izlerinin Silindigi Bozkurt'ta Hayat Normale Dönüyor
Kastamonu’da 11 Agustos’ta Ezine Çayi’nin tasmasi neticesinde meydana gelen sel, can kayiplarinin yani sira, çok sayida ev ve is yerinin zarar görmesine sebep oldu. Sel felaketinin yasandigi bölgede bir yandan yaralar sarilmaya çalisilirken, bir yandan da kayip olan 9 kisinin arama çalismalari sürdürülüyor. Ilçenin eski haline getirilmesi için ekiplerin çalismalari araliksiz devam ediyor. Kent merkezindeki hayatin normale döndürülmesi için sürdürülen çalismalar kapsaminda, riskli ya da oturulmayacak durumdaki binalarin yikimi da devam ediyor.

Vatandaslar normal yasamlarina dönmeye basladi

Selden etkilenen vatandaslar ise, selin izlerinin silinmeye baslamasi ile birlikte normal yasamlarina döndü. Bozkurt’ta persembe günleri kurulan halk pazarinda da hareketlilik yasanmaya baslandi. Ormandan toplanan kestanelerle, mantarlar vatandaslar tarafindan pazaryerinde satisa sunulurken, diger esnaflar da tezgah açarak ürünlerini satiyor. Pazaryerindeki hareketlilikten memnun olduklarini belirten esnaf ve vatandaslar, ilçenin eski haline 3-4 yilda dönebilecegini ifade etti.



“Selin çok etkisi oldu, islerimiz yariya düstü”

Sel felaketinden sonra islerin yariya düstügünü söyleyen ilçede pazarcilik yapan Mehmet Sahin, “Önceden Bozkurt’ta iki araba mal satiyorduk haftada, simdi ufak araba ile gelip, gidiyorum. Bir araba mal satabiliyorum. Selin çok etkisi oldu, islerimiz yariya düstü. Burada özellikle sabah saatlerinde kestane satisi olurdu, mantar satisi olurdu, diger esnaflar gelirdi. Burada halk pazarinda kalabaliktan geçilmezdi. Simdi görüyorsunuz pazari, çok fazla kalabalik degil.” dedi.



“Sel felaketi herkesten bir seyler alip götürdü”

Su anda ilçede yikim çalismalarinin devam ettigini belirten Sahin, “Ilçe merkezinde ortada temeli atilmis dükkanlar var 10 tane kadar, onlarin yapimi devam ediyor. Onun disinda ilçenin üst taraflarinda Tarim ve Orman Bakanliginin ekipleri çalisiyor. Su anda yikim devam ediyor. Burasinin toparlanmasi 5 seneyi bulur diye düsünüyorum. Normale dönmesi 5 yili bulur. Çünkü sel felaketi insanlarda çok büyük yaralar açti. Herkesten bir seyler alip götürdü. Kiminin birikimini, kiminin esini, kiminin çocugunu alip götürdü. Ilçeden ayrilanlarda gittikleri yerde kendilerine illaki bir hayat kuracak. Buraya gelmesinin imkani yok. Kurabilse zaten tekrar buraya gelmez. Çünkü Bozkurt’ta bir aciyi yasamis ya da korkuyu yasamis. Önceki hafta yagmur yasiyordu brandadan su bosaldi. Herkes feryat etti. Sel tamamen ruhlarina islemis ” diye konustu.



“Ilçenin normale dönmesi 3-4 yil daha devam eder”

Bozkurt’ta halk pazarinda 45 yildir pazarcilik yapan Mehmet Yenikomsu ise, “Allah bereket versin, satislarimiz oluyor ama piyasada biraz kriz var. Selin izlerinin silinmesi daha devam eder, 3-4 yil daha selin izi sürer. Millet Bozkurt’tan kaçti ya Kastamonu’ya gittiler ya da Istanbul’a gittiler. Yine de Allah bereket versin. Bozkurt’ta su anda canlilik normal ama eksisine göre yariya düsmüs durumda diyebiliriz. Ilçenin normale dönmesi 3-4 yil daha devam eder. 1 yilda falan ayaga kalkmasi çok zor buranin. Ilçede ikamet eden millet Istanbul’a ya da Kastamonu’ya kaçip gitti. Ilçe nüfusunun neredeyse üçte biri ilçeden ayrildi. Yine de sükürler olsun, Cenab-i Allah çalistiktan sonra herkesin rizkini verir. Hayatimiz böyle devam ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA