Osmanli Saray Lezzetleri Uygulama Otelinde Gün Yüzüne Çikiyor

Edirne’de geçtigimiz hafta açilisi gerçeklestirilen Dr. Sadik Ahmet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli, Osmanli saray mutfagi lezzetlerini misafirlerin begenisine sunuyor.

Osmanli Saray Lezzetleri Uygulama Otelinde Gün Yüzüne Çikiyor
Edirne Valisi Ekrem Canalp’in katilimiyla geçtigimiz hafta faaliyete baslayan Dr. Sadik Ahmet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde 5 yildizli otelde bulunmasi gereken tüm imkanlar yer aliyor. Osmanli saray mutfaginin essiz tatlarinin yapimi ve sunumunda yer alan ögrenciler, bu lezzetleri misafirlerin begenisine sunuyor. Uygulama otelindeki ögrenciler derslerinin yani sira yapmis olduklari uygulamali egitimlerle mesleki tecrübelerini gelistirip gelecege hazirlaniyor. Misafirlerden tam not alan 5 yildiz konforundaki uygulama oteli, Osmanli saray mutfagi yemekleriyle de Edirne’nin tanitimina büyük katki sagliyor.

Osmanli saray mutfagi dünyaya açiliyor

Özellikle festivaller zamani konaklama sikintisi yasayan turistlere de hizmet veren otel, Osmanli saray mutfaginin dünyaya tanitiminda da büyük rol oynuyor. Unutulmaya yüz tutmus badem çorbasi, mutancana, Çerkez tavugu, levzine, zerde, Osmanli pilavi, reyhan serbeti gibi saray mutfaginin özel lezzetleri ögrencilerin sik sunumuyla gün yüzüne çikiyor. Teknolojik olarakta gelismis olan otel, yazilimdan kimlik karti okuyucu sistemine, güvenli internet hizmetinden otomatik kartli giris sistemine kadar 5 yildizli otellerde kullanilan birçok sistemi de içinde bulunduruyor. Uygulama oteli, 45 oda, 84 yatak ve 124 kisilik konaklama kapasitesi ile misafirlerini bekliyor.

“Ögrencilerimiz Osmanli kültürünü yasatmaya çalisiyor”

Dr. Sadik Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Riza Korkusuz, “Geçtigimiz haftalarda açilisini yaptigimiz uygulama otelimizde yurt içi ve yurt disindan gelen misafirlerimizi agirlamaya basladik. Burada ögrencilerimiz Edirne saray mutfagindan örnekleri yaparak bu kültürü yasatmaya çalisiyorlar. Bu lezzetleri misafirlerimize sunuyoruz. Edirne’nin tanitimina da katki sagliyoruz. 45 odali, 84 yatakli 124 kisilik kapasiteye sahip otelimiz 5 yildizli otel konforunda hizmet veriyor. 300 ögrencimiz

var. Burada edindikleri tecrübelerle mezun olduktan sonra sektörün ihtiyaç duydugu nitelikli is gücüne sahip oluyorlar. Hazir sekilde is bulma olanagina erisiyorlar" dedi.



“Zerde sünnet dügünlerinde yapilirdi”

Yiyecek içecek bölümü alan sefi Ayla Haykir, “Osmanli döneminde özellikle dügünlerde yapilan örnek uygulamalar yaptik. Tatlilardan levine ve zerde yaptik. O dönemde sünnet dügünlerinde zerde mutlaka yapilirmis. Fatih Sultan Mehmet’in sevdigi mutancana yemegini denedik. Geleneksel ile yeniyi birlestirmeye yönelik bir projemiz de var. Insallah ögrencilerimizle birlikte yeni seyler ortaya çikaracagiz" diye konustu.



“Bu otel bizi gelecege hazirliyor”

Ögrencilerden Eftalya Özgen, "Mutancana yemegini yapmayi ögrendim. Içinde badem, bal, kuzu eti, incir ve kuru üzüm var. Ürün yelpazesi açisindan çok genis ve lezzetli bir yemek. Ayrica Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdigi yemek olarak biliniyor. Geçmisten günümüze yemekleri getirmeye çalisiyoruz. Gelen müsterilere ve ögretmenlerimize sunum yapiyoruz. Burada çalismanin bana çok faydasi oluyor. Bizi gelecege çok güzel hazirliyor. Mezun olduktan sonra da gastronomi alaninda devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandi.

“Master sef olmayi hayal ediyorum”

Osmanli mutfagindan zerde ve levzine tatlisini yaptiklarini söyleyen ögrencilerden Seçkin Tatli, “Bu tatlilar Osmanli döneminde özellikle dügünlerde yapilan tatlilar arasinda yer aliyor. Zerde günümüzde de çok sevilerek yenmeye deva ediyor. Buradan mezun olduktan sonra master sef olmak isterim. Turizm okuyan her ögrencinin hayalidir bu. Benim de en büyük hayalim bu” dedi.

Uygulama otelinin Teknik Müdür Yardimcisi Tuncay Ardali ise otelin teknik imkanlari hakkinda bilgi verdi.
Kaynak: İHA