Filistinli Aile 106 Yildir Gözü Gibi Baktigi Osmanli Askerinin Emanetini Büyükelçi Demirer'e Teslim Etti

Türkiye'nin Filistin nezdindeki Kudüs Baskonsolosu Büyükelçi Ahmet Riza Demirer: 'Bu emanet bizim ortak tarihimize ve son yüz yilda yasadigimiz olaylara sahitlik eden bir emanettir. Bu emanet bizim için burada, kardesligimiz ötesinde birlikteligimizi korumanin bizler için bir namus borcu oldugunu gösteriyor' Osmanli askerinin emanetini saklayan Alul ailesinden Ragip Hilmi elAlul: 'Bu emanet artik Türk hükümetinin vilayetinde, korumasinda Türkiye’nin bir mülkü oldu. Türk hükümetinden, bu emaneti Türk askerî müzesinde hikâyesiyle birlikte korumasini istiyoruz'

MUSTAFA DEVECI - Filistinli Alul ailesi, Birinci Dünya Savasi sirasinda Filistin'de görev yapan bir Osmanli askerinin bez parçasina sararak biraktigi içi para dolu emaneti Türkiye'nin Filistin nezdindeki Kudüs Baskonsolosu Büyükelçi Ahmet Riza Demirer'e teslim etti.

AA ekibi Osmanli askerinin emanetine 100 yildan uzun süredir gözü gibi bakan Filistinli ailenin hikâyesini ilk kez 3 yil önce haberlestirmisti. Bugün o hikâyeye yeni bir halka eklendi.

- Osmanli askerinin emanetine 106 yildir sahip çiktilar

Filistinli ailenin üyelerinden Ragip Hilmi el-Alul'un anlatimina göre hikâyenin baslangici 1915 yilina uzaniyor. O dönem Birinci Dünya Savasi sirasinda Filistin'den baska cepheye sevk edilen bir Osmanli askeri, birikmis tüm parasini bir parça beze sararak Nablus sehrinin bilinen esnaflarindan Rüsdü Efendi'ye birakmis.

Alul'un amcasi Rüsdü Efendi, Osmanli askerinin "Dönebilirsek alirim" diye biraktigi emaneti yillarca muhafaza etmis.

Parayi birakan ve kimligi bilinmeyen Osmanli askeri Filistin'e bir daha hiç dönememis, ancak Rüsdü Efendi'den sonra torunlari da "Belki bir gün geri döner veya bir akrabasi gelir ister" düsüncesiyle emanete büyük özenle sahip çikmaya devam etmisler.

Hatta o kadar ki, 2018'de AA ekibi haberini yapana kadar "emanettir açilmaz" diyerek paranin miktarini bile hiç saymamislar.

- Paralar Sultan Mehmed Resad döneminden kalma

Nabluslu esnaf ailenin yillardir büyük sadakatle korudugu emanet, 10 adet yarimsar liralik, 117 adet birer liralik ve 5 adet de beser liralik banknotlardan olmak üzere toplamda 147 Osmanli lirasindan olusuyor.

Üzerindeki yazilardan Sultan Mehmed Resad döneminde basildigi anlasilan paralarin ön yüzünde dönemin Maliye Nâzir Vekîlinin imzasi ile su ifadeler yer aliyor:

"Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye 18 Tesrîn-i evvel 1331 tarihli kanun mucebince karsiligi tamamiyle tevdî' edilmis bes Osmanli liralik varaka-i nakdiyye bedeli Dersaâdet'de tesviye olunacakdir."

- Büyükelçi Demirer emaneti törenle teslim aldi

Nabluslu Alul ailesinin bir Osmanli askerinin emanetini 100 yildan fazla saklamasi AA'nin 2018'de yaptigi haberle büyük yanki uyandirdi.

Alul ailesi, bugün Nablus Valiliginde düzenlenen törenle gözü gibi baktiklari Osmanli askerinin emanetini Büyükelçi Demirer'e teslim etti.

Büyükelçi Demirer ve Alul ailesinin yani sira Filistin Disisleri Bakan Yardimcisi Emel Cadau, Nablus Valisi Ibrahim Raman, Nablus Belediye Baskani Iyad Halaf'in da katildigi törende Istiklal Marsi ve Filistin milli marsi okundu, sehitler için dualar edildi.

Duygusal anlarin yasandigi törende Alul ailesi, Türk ve Filistin bayraklarinin bulundugu kutuyla Osmanli askerinin emanetini Demirer'e verdi.

Törenin ardindan AA muhabirinin sorularini yanitlayan Büyükelçi Demirer, Osmanli askerinin emanetini teslim almaktan dolayi çok heyecanli oldugunu belirtti.

Demirer, "Bizler için, Filistinliler için, kardesligimiz için önemli bir gün. Çünkü bu emanet bizim ortak tarihimize ve son yüz yilda yasadigimiz olaylara sahitlik eden bir emanettir. Bu emanet bizim için burada, kardesligimiz ötesinde birlikteligimizi korumanin bizler için bir namus borcu oldugunu gösteriyor çünkü bu aile bir Türk Osmanli askerinin biraktigi emaneti 106 yildir sahibi gelip teslim alacak diye sabirla beklemistir." ifadelerini kullandi.

Emanetin sahibi Osmanli askerinin isminin veya mirasçilarinin bilinmedigine isaret eden Demirer, "Tabii (Osmanli askerinin) kendisini bulmak, ismini bulmak, mirasçilarini bulmak mümkün olmadigi için biz Türkiye olarak Türk hükümeti adina bu emaneti teslim aliyoruz ve bunu onlar nasil koruduysa biz de öyle koruyacagiz. Bu emanetin, bu dostlugun, bu tarihin simgesi olmasi için söz veriyoruz." diye konustu.

Demirer, söz konusu emaneti ne yapacaklari konusunda henüz karar vermediklerini kaydederek, "(Alul) ailesiyle birlikte karar verecegiz. Muhtemelen Türkiye'deki bir müzede sergilemeyi tercih edeceklerdir. Biz de onlarin bu arzusuna saygi duyacagiz." dedi.

Alul ailesinin Nablus ve çevresinde çok saygin bir aile olduguna vurgu yapan Demirer, Osmanli askerinin emanetini sakladiklari için kendilerine tesekkür etti.

- "Türk askerî müzesinde hikâyesiyle birlikte korumasini istiyoruz"

Ragip Hilmi el-Alul ise Osmanli askerinin emanetine iliskin hikâyenin dededen toruna aktarildigini belirtti.

AA'nin haberinin ardindan bu emanetin hikâyesinin yogun ilgi gördügünü dile getiren Alul, "Bunun üzerine bizdeki emanetin teslimi için Türk ve Filistin hükümetleri arasinda irtibat kuruldu. Disileri Bakanliklari irtibata geçti ve son asama gerçeklesti." ifadesini kullandi.

Mirasçisi çikmasi halinde emanetin onlara ulastirilmasini arzu ettiklerini dile getiren Alul, "Bu emanet artik Türk hükümetinin vilayetinde, korumasinda Türkiye’nin bir mülkü oldu. Türk hükümetinden, bu emaneti Türk askerî müzesinde hikâyesiyle birlikte korumasini istiyoruz." diye konustu.

Kaynak: AA