Kenya, Etiyopya'da Isyancilarin Ilerleyisinden Endiseli

Kenya, komsusu Etiyopya'daki durumun kötülesmesi ve isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi'nin (TPLF) ilerleyisinden derin endise duydugunu bildirdi.



Kenya Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, bölgesel ve uluslararasi aktörlerin tüm çabalarina ragmen durumun kötüye gittigi belirtilerek, Etiyopya'nin dostlarinin açik sekilde tüm çatismalarin durmasini istedigi ifade edildi.

Isyancilarin Tigray'dan sonra Afar ve Amhara eyaletlerinde ilerlemesinin üzücü ve derin endise verici oldugu kaydedilen açiklamada, sorunlarin sivil mekanizmalarla çözülmesi gerektigine isaret edildi.

Açiklamada, taraflarin insani yardimin geçisine müsaade etmesi istenerek, Etiyopya'nin tüm dostlarina sorunun çözümüne katkida bulunmak için gösterilen çabayi iki misline çikarma çagrisi yapildi.

Isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi'nin (TPLF) 4 Kasim 2020'de Kuzey Komutanligina yaptigi saldiriyla baslayan çatismalar, grubun Amhara ve Afar eyaletlerinde ilerlemeye baslamasi ve diger bir isyanci grup Oromo Kurtulus Ordusu'yla (OLA) ittifak yapmasinin ardindan büyüdü.

Etiyopya'nin baskenti Addis Ababa'ya 350 kilometre kadar yaklasan isyanci grubun güneye dogru ilerleyerek kente girmesinden endise ediliyor.

Çatismalar, simdiye kadar yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden etti, 5 milyondan fazla kisiyi de acil yardima muhtaç hale getirdi.

Kaynak: AA