Türk Musikisinin En Güçlü Bestekarlarindan Zekai Dede Efendi Eyüpsultan'da Anildi

Türk musikisinin ve cografyamizin en güçlü bestekarlarindan biri olan Zekai Dede Efendi vefatinin 124’üncü sene-i devriyesinde Eyüpsultan’da anildi.



Türk musikisinin ve cografyamizin en güçlü bestekarlarindan biri olan Zekai Dede Efendi için Eyüpsultan’da bir anma programi düzenlendi.

Eyüpsultan Belediyesi tarafindan organize edilen programda 124 sene önce vefat eden Zekai Dede Efendi’nin eserleri ve sanati, çesitli etkinliklerle anildi. Programa Eyüpsultan Belediyesi Kültür Isleri Müdürü Irfan Çalisan, müzisyen Harun Korkmaz ile sanatseverler katildi.

Önce sempozyum ile anilan Türk musikisinin çinarlarindan Zekai Dede Efendi, ardindan adina yapilan belgesel gösterimi ile program devam etti. Daha sonra müzisyen Harun Korkmaz’in Türk Sanat Müzigi konseri ile anma programi sonlandi.

“Zekai Dede Efendi’nin izinden giden diger meshur musiki üstatlarinin açtigi çigir Eyüpsultan’i bir mektep haline getirmistir“

Zekai Dede Efendi’nin ebedi Eyüpsultanlilar listesinde basi çektigini dile getiren Eyüpsultan Belediyesi Kültür Isleri Müdürü Irfan Çalisan, “Zekai Dede’yi 124’üncü yilinda analim derken hizli bir sekilde karar verdik. Bu anmaya yetisecek sekilde bir kitap hazirligi yaptik. Çok uzun olmayan bir zaman dilimi içerisinde sizler bunlara bizim sitemiz üzerinden ulasabileceksiniz. Eyüp’te yasayan ve az çok bilenler hatirlayacaklardir. Bizim adina ebedi Eyüpsultanlilar dedigimiz meshur bir isimler listesi var. Bunlar içerisinde Zekai Dede Efendi basi çekiyor. Zekai Dede Efendi’nin hem Eyüp’te musiki ile istigal etmesi hem de buralarda yasamasi ve Eyüp’te de vefat etmesi önemli. Zekai Dede Efendi’nin izinden giden diger meshur musiki üstatlarinin açtigi çigir Eyüpsultan’i bir mektep haline getirmistir. Bunun bir takim izlerini Eyüpsultan’da görebilmek mümkün. Bizim belediye olarak ortaya koydugumuz gayretlerden, çalismalardan, hedeflerden bir tanesi de Zekai Dede ismiyle belki bir üniversite isbirligi veya müstakil olarak bir konservatuvar kurmak” diye konustu.

Kaynak: İHA