BM Genel Sekreteri Guterres, Kolombiya Devlet Baskani Ile Duque Bir Araya Geldi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kolombiya ziyareti kapsaminda Devlet Baskani Ivan Duque ile bir araya geldi.

Baskent Bogota'daki Devlet Baskanligi sarayi Narino'da, ziyaretinin son gününde Duque tarafindan kabul edilen Guterres, bas basa görüsmenin ardindan basin toplantisinda konustu.

Guterres, Kolombiya'nin barisi saglamak için kararli ve israrli davrandigini belirterek "Baris sürecinin ilerleyisini bizzat görmeme imkan veren ziyaretim bugün sona eriyor. Ikna olarak ayriliyorum. Bugün Kolombiya'da siddeti veya silahli gruplarin eylemeni hiçbir sey hakli gösteremez." ifadesini kullandi.

- "Kolombiya hükümeti en iyi yolu belirlemeli"

Silahli gruplarin ülkede neden oldugu siddete deginen Guterres, "Kolombiya'da gördügümüz siddetin esasen silahli gruplarin, uyusturucu kaçakçiligiyla bir kombinasyonu oldugunu kabul etmeliyiz ve bu eylemlerle mücadele etmek için her seyi yapmanin önemli oldugunu düsünüyorum. Kolombiya Hükümeti en iyi yolu belirlemeli." dedi.

Guterres, silah birakan eski Kolombiya Devrimci Silahli Güçleri (FARC), mensuplarinin ikinci bir sansa sahip olabilmeleri için güvenliklerinin saglanmasi gerektigine isaret ederek "Bu tarihi firsattan yararlanmaliyiz ve bir adim dahi geri atmamaliyiz." seklinde konustu.

Guterres, ziyareti sirasinda, eski FARC'lilar, savas magdurlari ve yerli topluluk temsilcileri ile de görüsmeler gerçeklestirdigini anlatarak kimseden barisin uygulanmasindan yana aykiri bir söz duymadigini söyledi.

- "Kolombiya'nin 2050'ye kadar iklim hedefleri var"

Devlet Baskani Duque de Guterres'in ülkeye yaptigi ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getirerek "Yasal olarak barisin uygulanmasindaki ilerleme görüldü. Bölgeler için yapilan yatirimlar ve Kongre magdurlari için 16 sandalyenin düzenlenmesi gibi." ifadesini kullandi.

Guterres ile görüsmede iklim konusu ve Venezuelali göçmenler sorununun da ele alindigini aktaran Duque, "Kolombiya'nin 2050'ye kadar karbonu nötr ve iklim eylem planlari hedefleri var. Venezuelali göçmenler için Geçici Koruma Kanunu çikardik." dedi.

- Baris anlasmasinin 5. yili etkinligi

Öte yandan FARC ile Kasim 2016'da yapilan baris anlasmasinin 5. yili nedeniyle düzenlenen etkinlige, BM Genel Sekreteri Guterres, Devlet Baskani Duque, dönemin Devlet Baskani Juan Manuel Santos ve FARC liderlerinden Rodrigo Londono da katildi.

Kaynak: AA