AB Komisyonu, Bosna Hersek'i Üyelik Perspektifine Dönmeye Çagirdi

Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun genislemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Bosna Hersek'e siyasi krizlerden arinarak AB üyeligi perspektifine geri dönmesi çagrisinda bulundu.

Varhelyi, iki günlük Bosna Hersek temaslarinin ardindan yaptigi açiklamada, "Buraya Bosna-Hersek'in basarili oldugunu ve zenginlestigini görmek istedigim için geldim." dedi.

Varhelyi, sunlari kaydetti:

"Bosna Hersek'e yönelik Avrupa perspektifinin gerçek ve güvenilir oldugunu tüm muhataplarima açikladim. AB'nin Bosna Hersek'in istikrarina, egemenligine, birligine ve bütünlügüne tamamen bagli oldugunu da açikça belirttim. Ana mesajim; liderlerin gerilimi azaltmak için adimlar atmasi gerektigiydi."

Ülke liderlerinin gerilimli söylemlerden kaçinmasi ve kurumlarin islerliginin sürmesi gerektigini vurgulayan Varhelyi, "Ülkedeki odak, Avrupa gündemine ve (aday ülke olmak için) 14 temel önceligin uygulanmasina dönmelidir." degerlendirmesini yapti.

Varhelyi, muhataplarinin ilerlemek ve çözüm üretmek için istekli oldugunu duydugunu belirtti.

Varhelyi, 24-25 Kasim'da yaptigi ziyaret kapsaminda Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Zeljko Komsic, Konseyin Bosnak üyesi Sefik Dzaferovic, Sirp üyesi Milorad Dodik, Bakanlar Konseyi Baskani Zoran Tegeltija, Halklar Meclisi Baskani Bakir Izetbegoviç gibi liderlerle görüsmeler yapti. Bakanlar ve muhalefet liderleriyle de bir araya gelen Varhelyi, Bosna Hersek Güvenlik Bakanligi tarafindan düzenlenen "Saraybosna Göç Diyalogu" konulu bölgesel konferansa da katildi.

Son dönemde Dodik'in, ülkedeki iki entiteden biri olan Sirp Cumhuriyeti'nin (RS) bagimsizligini ilan edecegini söylemesi siyasi krize neden olmustu.

Kaynak: AA