Yemen'deki Siddetli Çatismalar Yüzünden Binlerce Yemenli Yerlerinden Oldu

Yemen’deki siddetli çatismalar nedeniyle yerinden edilen toplam nüfusun yüzde 62’sine Marib kentindeki 161 kamp ev sahipligi yapiyor.

Yemen'deki Siddetli Çatismalar Yüzünden Binlerce Yemenli Yerlerinden Oldu
Yemen’de hükümeti destekleyen Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ile Iran destekli Husiler arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor. Çatismalar nedeniyle yerinden edilen binlerce Yemenli, ülkenin orta kesiminde yer alan Marib kentindeki kamplarda hayatini sürdürmeye çalisiyor. Hayatinin çogunu kamplarda geçiren 10 yasindaki Muhammed Rabie, çatismalar giderek yogunlastikça hayatin daha da zorlastigini ifade ederek, "Her seyimizi kaybettik. Ölümden güç bela kurtulduk ve simdi bu çölde hiçbir seyimiz yok, barinacak yerimiz ve en temel gereksinimlerimiz bile" dedi.



“Yardim kuruluslari bize sadece çadir sagliyor ve biraz sabun veriyor"

Serwah bölgesindeki evini terk etmek zorunda kalan Saeed Rabie, kendisinin ve ailesinin 2015’ten bu yana 5 kez kaçmak zorunda kaldigini belirterek, "Serwah bölgesindeki evimden, Dhanna bölgesindeki yerlerinden edilmis kisiler kampina, ardindan Al-Rawda kampina gittim ve bugün Sumayyah kampindayim. Yardim kuruluslari bize sadece çadir sagliyor ve biraz sabun veriyor" dedi.



Yerlerinden edilmis toplam nüfusun yüzde 62’si Marib’te

Marib’deki Yerlerinden Edilmis Kisiler Yürütme Birimi Direktörü Saif Muthana, "Geçtigimiz günlerde 94 binden fazla yerlerinden edilmis kisinin kaydini yaptik, bu sayi daha da artiyor. Vilayetteki ekipler devamini getirebilmek için çalisiyor. Bu kampta yaklasik bin 300 ila bin 500 yerlerinden edilmis aile bulunuyor. Acil ihtiyaçlarin karsilanabilmesi için umudumuz partnerler ve insani yardim kuruluslarinda. Marib vilayetinde, Yemen’deki yerlerinden edilmis toplam nüfusun yüzde 62’sinden fazlasina ev sahipligi yapan 161 kamp var" dedi.

Ülkede yillardir süren çatisma genislemeye devam ederken, Yemen’in çesitli bölgelerinde dün Husi milislerini hedef alan bir dizi yogun hava saldirisi gerçeklestirildi.

Yerel bir askeri kaynak, Husiler’in, hükümet güçlerine karsi yeni bir cephe açtigi Marib ve çevresindeki vilayetlerin Suudi liderligindeki koalisyonun savas uçaklari tarafindan dün agir bombardimana ugradigini belirtti.

Kaynak: İHA