Tunus Genel Isçi Sendikasi 'Krizden' Çikmak Için Erken Seçim Çagrisi Yapti

Tunus Genel Isçi Sendikasi (TGIS) Genel Sekreter Yardimcisi Sami et-Tahiri, ülkede yasanan siyasi krizden çikmak için yeni seçim yasasiyla erken seçime gitme çagrisinda bulundu.

TGIS Safaks Subesi'nde yapilan olagan bölge toplantisinda konusan Tahiri, Cumhurbaskani Kays Said’in parlamentonun çalismalarini dondurdugu ve basbakani azlettigi 25 Temmuz kararlarinin ardindan olusan “istisnai duruma” iliskin degerlendirmede bulundu.

Tahiri açiklamasinda, “Mevcut siyasi krizden çikmak için seçim yasasinda degisiklik yapilmasi ve erken seçimlere gidilmesi gerekir.” dedi.

Mevcut siyasi krizden katilimci çözümler ile çikilabilecegini vurgulayan Tahiri, ülkenin finansal ve güvenlik sisteminin korunmasi için “net bir vizyona” ihtiyaç oldugunu kaydetti.

Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz olaganüstü kararlarin ardindan siyasi sistemde ve seçim sisteminde degisiklige gidilecegini duyurmustu.

Said, bu degisiklikleri genis katilimli “ulusal diyalogun” ardindan yapilacak referandumla hayata geçirmeyi planliyor.

Birçok siyasi olusum ve sivil toplum kurulusu Cumhurbaskani Said’in kararlarinin ardindan olusan “istisnai durumun” uzadigi görüsünde.

- Tunus'taki "istisnai durum" nasil olustu?

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve Basbakan'i azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bazi yeni kararnameler yayimladi.

Bu kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisi genisletildi, ayrica yasa tekliflerinin anayasaya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Bu süreçte Said'in atadigi yeni Basbakan Necla Buden Ramazan'in olusturdugu kabine 11 Ekim'de yemin ederek göreve basladi.

Said'in 25 Temmuz'da aldigi ve tüm yetkileri elinde toplayan kararlarin ardindan ülke ekonomik açidan zor günler yasiyor.

Kaynak: AA