Macron'dan Balikçilik Krizinde Ingiltere'ye Tepki Açiklamasi 'Sinirlerimizle Oynuyor'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ingiliz kara sularinda avlanmalari için Fransiz balikçilarin tamamina lisans vermeyen Ingiltere’yi ülkesinin "sinirleri ile oynamakla" suçladi.

Macron, ülkenin kuzeyindeki Aulnoye-Aymeries kentinde bir saglik kurulusuna gerçeklestirdigi ziyaret sonrasinda basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Ingiltere’nin imzalanan Brexit anlasmasini uygulamasi konusunda sorun yasadiklarini ifade eden Macron, Fransiz balikçilarinin tamamina lisans verilmedigini ve bunun nedenini anlamadiklarini belirterek "(Ingiltere) Sinirlerimizle oynuyor." dedi.

Macron, son haftalardir seslerini yükselttiklerini, bu konunun sadece Fransa’yi degil ayni zamanda Belçika, Hollanda, Almanya ve Norveç’i de ilgilendirdigini belirtti.

Mücadeleyi sürdüreceklerini ve balikçilarini yalniz birakmayacaklarini ifade eden Macron, bu konuda Avrupa Birligi (AB) Komisyonundan harekete geçmesini istediklerini aktardi.

Macron, "Verilen söz yerine getirilmeli. Ingiltere anlasmalar imzaladi ve onlara saygi duymasi gerekiyor. Bugün Ingiltere bunlara saygi duymuyor. Bunu (Ingiltere Basbakani) Boris Johnson’a açik sekilde söyledim." dedi.

Fransa’nin bu konuda hiçbir sekilde taviz vermeyecegini aktaran Macron, AB Komisyonundan görevini yerine getirmesini, Fransa’nin ve Avrupa’nin çikarlarini savunmasini bekledigini belirtti.

Macron, AB’nin bu sorunu Ingiltere ile ikili iliskilerle çözülmesini önermesini reddettigini söyledi.

AB’nin rolünü oynamamasi halinde Fransa’nin gerekeni yapacagini ifade eden Macron, bu sorun çözüme kavusturulana kadar Fransiz balikçilari destekleyeceklerini kaydetti.

Macron, AB’nin bu konuda çok yavas hareket ettigini aktardi.

Fransa ve Ingiltere arasinda yaklasik 10 aydir devam eden balikçilik hak ve kotalarina iliskin anlasmazlik, her iki ülkenin liderlerinin söylemlerini giderek sertlestirmesiyle büyüyor.

Fransa'nin Avrupa Birliginden (AB) Sorumlu Devlet Bakani Clement Beaune, 4 Ekim'de yaptigi açiklamada, Ingiltere ile yapilan görüsmelerde balikçilik krizinde bir çözüm bulunmamasi halinde planladiklari misilleme önlemlerini hayata geçireceklerini söylemisti.

Paris yönetimi, Ingiltere'den Fransa'ya ithal edilen ürünleri gümrükte sistematik olarak kontrol etmek, deniz ürünlerinin ithalini yasaklamak ve Ingiliz gemilerinin birkaçi disinda ülkedeki tüm limanlara erisimini engellemekle tehdit etmisti.

- Balikçilik sorunu

AB ve Ingiltere arasinda 2021'deki balikçilik kotalarinin belirlenmesine yönelik müzakerelerde uzlasi saglanabildi ancak özellikle Fransiz balikçilar belirlenen bölgelerde faaliyet gösteremedi.

Ingiltere'ye bagli Jersey Adasi yönetimi, kendi kara sularinda avlanmaya devam etmek isteyen Fransiz balikçi teknelerinden geçmisteki faaliyetlerine dair kanit sunmalarini istemisti. Bu durum Ingiltere ve Fransa arasinda gerilime neden olmustu.

Mans Adalari'ndan olan Jersey'nin elektriginin yüzde 95'i yaklasik 14 mil uzakliktaki Fransa tarafindan saglaniyor.

Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan Ada, uluslararasi arenada Ingiltere tarafindan temsil ediliyor.

Kaynak: AA