Belarus-Polonya Sinirindaki Göçmenler Bekleyislerini Kapali Alanda Sürdürüyor

Belarus-Polonya sinirinda, Avrupa’ya göçme arayisindaki kisiler sinir bölgesindeki kapali alanda bekleyislerine devam ediyor.

Belarus'un Grodno sehrindeki sinir boyunda, çogunlugu Irak'tan vize alarak Belarus'a gelen, Avrupa'ya göçme arayisiyla bu ülkeden de Polonya'ya geçmeye çalisanlar kendileri için ayrilan lojistik merkezindeki kapali alanda geceyi geçirdi.

Günlerdir Polonya siniri boyundaki çadirlarda bekleyen çok sayida çocuk ve kadinin bulundugu 2 bin civarindaki kisi, uzun bir aradan sonra ilk kez sicak bir ortamda uyudu. Çok az sayida kisi geceyi bina disinda kurduklari çadirlarda geçirdi.

Yaslari 1 ila 5 olan çocuklar, merkezde kendilerine dagitilan sinirli sayidaki oyuncakla oynayarak vakit geçirirken, yaslari biraz daha büyük olanlar kendilerine verilen toplarla bina disinda oynadi.

- Insani yardimlar sürüyor ama yetmiyor

Belarus hükümeti ve halki, gönüllü kuruluslar vasitasiyla merkezde bulunanlara insani yardimlarini sürdürüyor.

Merkezin önünde, Belarus Acil Durumlar Bakanligi, Belarus Kizilhaç görevlileri ve gönüllülerden olusan ekip çadirlarda günde iki ögün sicak yemek yardimi yapiyor.

Su, hijyen ve tuvalet ihtiyacinin da giderildigi alanda, giyecek ve battaniye yardimi zaman zaman yetersiz kaliyor.

Rusya Kizilhaç Örgütünün ilerleyen günlerde Belarus-Polonya sinirindaki yardim faaliyetlerine destek verecegi belirtildi.

- 24 saat tibbi yardim yapiliyor

Göçmenlerin bulundugu alanda zaman zaman rahatsizlananlar oluyor. Lojistik merkezin hemen yaninda göçmenlere tibbi destek için 2 ambulans ve saglik ekipleri bekliyor.

Saglik görevlileri, basvurunun oldukça fazla oldugunu, özellikle dis ve bogaz agrisiyla, kadinlarin gebelikle ilgili sikayetlerle tibbi yardim istedigini belirtiyor.

Belarus Saglik Bakanligindan yapilan açiklamada, merkezin yaninda bulunan acil saglik ekiplerinin 24 saat hizmet verecegi belirtilerek, sadece bir gün içinde 80 kisiye saglik hizmeti saglandigi, 5 kisiye ambulans içinde müdahale edildigi ve 2 kisinin de hastaneye götürüldügü kaydedildi.

- Akilli telefonlar için sarj sorunu

Göçmenler arasinda en önemli sorunlardan biri de merkezdeki elektrik sisteminin yetersiz kalmasi nedeniyle akilli telefonlarini sarj edememeleri. Pek çok kisi, sik sik merkeze gelen gazetecilere ve yardim kurulusu görevlilerine telefonlarini sarj edip ertesi gün getirmeleri isteginde bulunuyor.

Telefonlar yüzünden iletisimleri kopuk olan göçmenler, bir yandan da gazetecilere kendileriyle ilgili gelismeleri ve Avrupa’ya geçip geçemeyeceklerini soruyor.

- Göçmenlere ses bombali ve köpekli müdahaleye sorusturma

Öte yandan Belarus Devlet Sinir Komitesi, 16 Kasim'da Belarus-Polonya sinirinda Polonya sinir muhafizlarinin göçmenlere yönelik müdahalesi ile ilgili sorusturma baslatti.

Komiteden yapilan açiklamada, Polonya güvenlik güçlerinin Belarus topraklarindaki göçmenlere müdahalede bulunulduguna dikkat çekilerek, olay yerinde biber gazi etken maddesi bulundugu, bu maddenin gaz bombalari, gaz silahlari için mermiler ve tazyikli sular içinde polis ve askere hizmet veren özel araçlarda kullanildigina dikkat çekildi.

Bu maddenin insan sagligi üzerinde olumsuz etkiye sahip oldugu da belirtilerek, ses bombalarinin da olayda kullanildigi kaydedildi.

Açiklamada, olay sonrasi 4'ü kadin ve biri çocuk, 30'dan fazla kisinin tibbi yardim için Belarus tarafina basvuruda bulundugu ifade edildi.

Ayrica Belarus-Litvanya sinirinda Klevitsa bölgesinde, Litvanya sinir muhafizlarinin bu ülke tarafina geçenlerin üzerine köpekleri saldirtmasi ve Belarus tarafina itmesiyle ilgili de sorusturma yapildigi aktarildi.

Belarus-Polonya sinirinda 8 Kasim'dan bu yana, Avrupa’ya göçme arayisiyla çogunlugu Irak ve Suriye'den gelerek Belarus üzerinden Polonya'ya geçmeye çalisan kisiler, ormanlik alanda kendi kurduklari kampta ve sinir önünde bekleyisini sürdürüyordu.

Bu kisiler dün, sinir boyunda kurduklari kampi tamamen bosaltarak, Belarus hükümetinin bölgede hazirladigi kapali alana geçmisti.

Kaynak: AA