Almanya'da Eyaletler Riskli Gruplarla Temasli Saglikçilara Asi Zorunlulugu Istiyor

BERLIN – Almanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele kapsaminda hastanelerde ve huzurevlerinde riskli gruplarla temasta olan saglik personeline asi zorunlulugu getirilmesi isteniyor.

Almanya Basbakani Angela Merkel, eyalet basbakanlariyla yaptigi görüsmenin ardindan Basbakan Yardimcisi Olaf Scholz, Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Basbakani Hendirk Wüst ve Berlin Eyaleti Basbakani Michael Müller ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Ülkedeki salgin durumunun çok endise verici oldugunu ifade eden Merkel, "Çok ciddi durumdayiz." ifadesini kullandi.

Merkel, çok hizli artan vaka sayilarini bir an önce durdurmak gerektigini kaydetti.

Bunun için hizli ve kararli bir sekilde hareket edilmesini isteyen Merkel, bu konuda tedbirler paketinin kabul edildigini bildirdi.

Halka asi olma çagrisini yineleyen Merkel, "Daha fazla insan asilansaydi, simdi alinmasi gereken önlemlerin çogu gerekli olmayacakti." dedi.

- Sonuç metninden

Toplantidan çikan sonuç metnine göre, yasli ve huzurevlerinde kalanlarin salginda özellikle korunmasi gerektiginden buralarda çalisanlardan ve ziyaretçilerden asi olup olmadigina bakilmadan günlük negatif testi istenecek.

Eyaletler, hastaneler, bakim ve yasli evleriyle gezici saglik hizmeti veren saglik çalisanlarinin riskli gruplarla temas etmeleri halinde Kovid-19'a karsi asi yaptirmalarinin zorunlu hale getirilmesi istenerek, eyaletler federal hükümetten bunu hizli bir sekilde uygulamaya koymasini talep etti.

Asi kampanyasinin daha güçlü sürdürülecegi ifade edilen metinde, üçüncü doz asinin salginla mücadelede önemli rol oynadigi ve hatirlatma asisi zamani gelen 18 yasin üzerindekilerin hizli bir sekilde asilarini olmalari için çalismalar yapilacagi kaydedildi.

5 ila 11 yas arasindaki çocuklar için asi onayinin kasim sonunda çikmasinin beklenildigi, onay çiktiktan sonra aralik ayinin ikinci haftasinda bu gruba asi olmalari için teklif sunulacagi kaydedildi.

Eyaletlere, is yerlerinde, sehir içi toplu tasima araçlarinda ve trenlerde "3G kurali" (asilanmis, test yaptirmis, iyilesmis) uygulanmasi istendi.

- Hastaneye yatis orani yeni kriter olarak belirlendi

Almanya'da yedi günde 100 bin kiside tedavi için hastaneye kabul edilen Kovid-19 hastalarinin sayisina göre yeni önlemlerin alinip alinmamasina karar verilebilecek.

Bu rakam 3'ü asarsa "2G kurali" geçerli olacak. 2G kuralina göre sadece asilanmis ve hastaligi geçirip iyilesenlerin restoranlara, kafelere, spor salonlarina, otellere, kültür sanat faaliyetlerinin düzenlendigi mekanlara ve kisisel bakim yapan yerler gibi diger kapali mekanlara girmelerine izin verilecek.

Söz konusu rakamin 6'yi asmasi durumunda "2G plus" uygulamasi geçerli olacak. Buna göre, asilanmis ve hastaligi geçirip iyilesenlerin de kapali mekanlara girebilmeleri için negatif test ibraz etmeleri gerekecek.

Rakamin 9'u asmasi durumunda ise eyalet parlamentolari, Enfeksiyondan Korunma Yasasi çerçevesinde çok daha sert önlemler alabilecekler.

Kaynak: AA