RTÜK'ten Bazi Programlar Nedeniyle Yayinci Kuruluslara Ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bazi programlar nedeniyle yayinci kuruluslara ceza verdi.

RTÜK'ten Bazi Programlar Nedeniyle Yayinci Kuruluslara Ceza
Kurul, FM TV’de yayinlanan “Sorarim” isimli programda geçen bazi ifadelerin ‘ifade özgürlügü kullanilirken uyulmasi gereken görev ve sorumluluklardan uzak, toplumda özgürce kanaat olusumunu engelleyici, milli duygulari incitici, toplumsal degerlere iliskin hassasiyetleri dikkate almayan, Mustafa Kemal Atatürk ve sehitlerin manevi hatirasina saygisizlik içeren, hukukun üstünlügü, adalet ve tarafsizlik esasina aykiri, elestiri sinirini asan suçlayici, hakaret edici ve küçük düsürücü nitelikte’ oldugunu tespit etti. FM TV’ye 6112 sayili Yasa’nin 8. maddesinin 1. fikrasinin (a) bendindeki “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlik ve bagimsizligina, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlügüne, Atatürk ilke ve inkilâplarina aykiri olamaz” hükmü geregi idari para cezasi ve 3 kez program durdurma müeyyidesi uygulandi.

RTÜK radyolardaki ihlalleri de atlamadi

KAFA Radyo’da yayinlanan “Nihat’la Muhabbet” programinda ‘sorumlu yayincilik yapilmayarak tarafsizlik, gerçeklik ve dogruluk ilkelerine aykiri hareket edildigini’ belirleyen Üst Kurul, yayinci radyoya idari para cezasi müeyyidesi uyguladi.

“Yalarim”, “At yapragi yemisiz haberimiz yok”, “La oglum at yapragi yedik”, “Benim motoru bozdu ya, bir iki gün circir oldum”, “At yapragini önce analarina ve karilarina yedirsinler” ve benzeri ifadelerin kullanildigi Metro FM’in “Aragaz” programi da RTÜK’ten ceza aldi.

Üst Kurul ayrica “Radyogram”in “Okan Aslan ile Halkin Sesi” isimli programinda “S.r git” ifadesinin herhangi bir bipleme veya engelleme olmaksizin açik bir sekilde yayinlanmasini yasa ihlali olarak degerlendirerek, ilgili yayin kurulusuna idari para cezasi verdi.
Kaynak: İHA