'Okullarda Enerji Verimliligi' Konferansi

Adiyaman Valiligi, Il Milli Egitim Müdürlügü ve Güneydogu Enerji Arastirmalari Dernegi tarafindan okul idarecilerine yönelik ’Okullarda Enerji Verimliligi’ konferansi verildi.

'Okullarda Enerji Verimliligi' Konferansi
Adiyaman Valiligi Konferans Salonunda düzenlenen ‘Okullarda Enerji Verimliligi’ konulu konferansa okul idarecileri katildi.

Güneydogu Enerji Arastirmalari Dernegi (GEADER) Baskani Yüksek Elektrik Mühendisi Ömer Çelebi, konferansta okul idarecilerine bilinçli enerji tüketiminin önemine dikkat çekerek enerji verimliligi hakkinda bilgiler verdi.

Genç nesillerin enerji verimliligi ve tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesini gerektigini kaydeden GEADER Baskani Ömer Çelebi, birçok konuda oldugu gibi enerji tüketimi bilincinin olusmasinda egitimcilere büyük sorumluluklarin düstügünü söyledi.



Ilkokul, ortaokul ve liselerde enerji tasarrufu bilincinin artirilmasina yönelik ‘enerji verimliligi’ kulüplerinin olusturulmasi gerektigini ifade eden Baskan Ömer Çelebi, “Enflasyonla top yekün mücadele ve enerji arz güvenligi kapsaminda enerji verimliligi farkindaliginin olusmasi son derece önemlidir. Bu noktadan hareketle enerji verimliligi ve bilinçli tüketim seferberligi milli egitim kurumlarimizca ele alinmasi gereken konularin basinda geliyor. Okullarimizda enerji verimliligi ve tasarrufu kültürünün olusmasi için basta okul idarecileri olmak üzere ögretmenlere, ögrencilere ve personellere büyük sorumluluk düsüyor. Bu sorumluluk kapsaminda okullarda yapilacak basit önlemler ve ögrencilere verilecek olan egitimlerle enerjide ciddi tasarruf yapmak mümkün. Okullarda en çok enerji tüketimi isitma ve sogutmada yapildigindan isitma ve sogutma komponentleri her yil bakimdan geçirilmelidir. Siniflarin ideal sicakligi 18-20 derece uygun oldugundan bu dereceleri asacak sekilde enerji tüketimi yapilmamalidir. Unutulmamalidir ki, 1 derecelik isitmadaki kisilma enerjide yüzde 6-8 tasarruf saglanabilir. Aydinlatmada ise kesinlikle tasarruflu ampuller kullanilmali. Ayrica anahtarlar üzerinde ’Gereksizse söndür’ gibi ögrencilere sorumluluk yüklenecek etiketlemelere önem verilmelidir. Okullarimizda ’Reaktif güç kontrol’ sisteminin takipsizligi nedeniyle okullarimiz ayda on binlerce lira gereksiz bedeller ödüyor. Enerji izleme sistemlerinin kurulmasi ile her okul reaktif güç tüketimini anlik takip yaparak enerji verimliligi saglayabilir. Okullarda bulunan basta bilgisayarlar gibi elektronik cihazlar olmak üzere kullanilmadigi zamanlar StandBy modunda birakilmamali, tamamen fisten çekilmelidir. Ayrica okullarda ’Enerji Verimliligi Kulüpleri’nin kurulmasini önemsiyoruz. Bu kulüplerle okullardaki enerji tasarrufu çalismalari daha sistematik hale getirilebilir" diye konustu.

Kaynak: İHA