Lübnan'daki Gida Ithalatçilari, Ülkedeki Gida Güvenliginin Çöküsü Konusunda Uyardi

Lübnan Gida Ithalatçilari Sendikasi, vatandaslarin gida güvenliginde ciddi bir çöküs oldugu konusunda uyararak, yoksul ailelere verilmesi planlanan "yardim karnesinin" ivedilikle çikarilmasini talep etti.

Lübnan resmi ajansi NNA'nin yer verdigi sendika açiklamasinda, basta yerel para biriminin dolar karsisindaki deger kaybi olmak üzere çesitli etkenlerin sonucu olarak gida güvenligindeki çöküse isaret edildi.

Lübnanlilarin gida güvenliginde ciddi bir gerilemenin oldugu konusunda uyarida bulunulan açiklamada, piyasalardaki durgunlugun devam etmesi ve krizin artmasi durumunda vatandaslarin çogunun gida ihtiyaçlarini karsilayamayacagina dikkat çekildi.

Sendika açiklamasinda, Lübnanlilarin temel gida ihtiyaçlarini saglayabilecek tek çözüm oldugunu belirttigi "yardim karnesi"nin hemen çikarilmasi gerektigini vurguladi.

Gida Ithalatçilari Sendikasi ayrica siyasi güçlere, ulusal çikarlari önceleme, performanslarinin ve vakitlerinin tamamini Lübnan'i kurtarmak için sarf etme, reformlarin onaylanmasi ve Uluslararasi Para Fonu'yla anlasma çagrisinda bulundu.

Lübnan'da devlet sübvansiyonunun kaldirilmasi adimlari dogrultusunda yoksul ailelere verilecek "yardim karnesi" üzerinden her vatandasa aylik 25 dolar ödeme yapilmasi planlaniyor. Bu plana göre 64 yas üstü Lübnanlilar, 15 dolar ek ödeme alabilecek. Yardim kapsaminda her ailenin alacagi aylik toplam yardim miktarinin 126 dolari geçmeyecegi ifade ediliyor.

Lübnan'da 10 Eylül'de göreve baslayan Necib Mikati hükümeti henüz yardim karnesine iliskin somut bir adim atmis degil.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Lübnan, özellikle 2019'dan bu yana ciddi bir ekonomik krizle mücadele ediyor.

Merkez Bankasi'ndaki dolar likidite sorunu ve döviz rezervlerinin erimesi, ülkede baska ciddi krizlerin de patlak vermesine yol açti.

Lübnan lirasi ABD dolari karsisinda yüzde 90'a varan bir deger kaybi yasadi ve ülkede resmi olmayan verilere göre enflasyon yüzde 700 artti.

Birlesmis Milletler'in (BM), 1 Temmuz'da yayimladigi degerlendirme raporunda, Lübnanlilarin yarisindan fazlasinin yoksulluk siniri altinda yasadigi, yasam sartlarinin 1975-1990 yillarindaki iç savas döneminden bile daha kötü oldugu vurgulandi.

Birlesmis Milletler Bati Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'na göre, 2021 yilinda Lübnan nüfusunun yüzde 74'ü yoksulluk sikintisi çekiyor.

Kaynak: AA