Lukasenko Ve Merkel, Belarus-Polonya Sinirindaki Göçmen Krizini Görüstü

Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko ile Almanya Basbakani Angela Merkel'in Belarus-Polonya sinirindaki göçmen krizini görüstügü bildirildi.



Belarus Cumhurbaskanligi Basin Servisi’nin Telegram kanalindan yapilan açiklamada, Lukasenko ve Merkel arasindaki telefon görüsmesinin 50 dakika sürdügü belirtildi.

Açiklamada, birtakim sorunlar, Belarus-Polonya, Belarus-Litvanya ve Belarus-Letonya sinirlarindaki göçmenlerin durumlarinin ele alindigi kaydedilerek, “Görüsmede, sinirda durumun tirmanmasini önlemek için göç sorununu çözmenin yollari ve olasiliklari ayrintili olarak ele alindi.” ifadeleri kullanildi.

Lukasenko ve Merkel’in göçmenlere insani yardim saglanmasi konusunu da ele aldigi aktarilan açiklamada, Lukasenko ve Merkel’in sinirdaki durumu çözmek için daha fazla temas kurma hususunda anlastigi kaydedildi.

Belarus’ta 9 Agustos 2020’de yapilan cumhurbaskanligi seçimlerini Aleksandr Lukasenko kazanmisti. AB, Belarus’ta seçime hile karistirildigi gerekçesiyle seçim sonucunu tanimadigini açiklamisti.

Seçimlerden sonra Belarus Cumhurbaskani Lukasenko ve Almanya Basbakani Angela Merkel hiç görüsmemisti.

Belarus-Polonya sinirinda 8 Kasim'dan bu yana, Avrupa'ya göçme arayisiyla Irak ve Suriye'den gelerek Belarus üzerinden Polonya'ya geçmeye çalisan, aralarinda önemli sayida çocuk ve kadinin bulundugu 2 binin üzerinde kisi, ormanlik alanda kendi kurduklari kampta bekleyisini sürdürüyordu.

Bugün Belarus-Polonya sinirinda Avrupa'ya göçme arayisindaki kisiler, kurduklari kampi terk ederek, toplu sekilde sinir geçis noktasina gelmisti. Çocuk ve kadinlarin da oldugu 2 bin civarindaki kisi, topluca Bruzgi-Kuznitsa sinir kontrol noktasindaki Polonya siniri önünde toplanmisti. Kalabalik, burada oturarak bekleyise geçmisti.

Kaynak: AA