ABD'den Nikaraguali 9 Hükümet Yetkilisine Yaptirim

ABD yönetimi, 7 Kasim'daki devlet baskanligi seçiminin ardindan Nikaragua Kamu Bakanligi ve 9 hükümet yetkilisini yaptirim listesine aldi.

Hazine Bakanligindan yapilan açiklamada, Yabanci Varliklari Kontrol Ofisince (OFAC) ülkedeki seçimlerin ardindan Nikaragua Kamu Bakanligi ve 9 hükümet yetkilisinin yaptirim listesine eklendigi bildirildi.

Açiklamada, Ekim 2020 ile Haziran 2021 arasinda, Devlet Baskani Daniel Ortega ve Baskan Yardimcisi Rosario Murillo tarafindan kontrol edilen Nikaragua Ulusal Meclisi'nde hükümetin, muhalefete yönelik baskisini kolaylastiran ve Kasim 2021 seçimlerinde sansini ortadan kaldiran alti yasayi onayladigi animsatildi.

Yaptirim uygulanacak hükümet yetkililerinin Ortega tarafindan atandigi ve rejimin antidemokratik politikalarinin destekçileri oldugu vurgulanan açiklamada, söz konusu yetkililer arasinda Nikaragua'da 2018'deki barisçil protestoculara yönelik siddet olaylarina karisan isimlerin de oldugu belirtildi.

Açiklamada, yaptirim listesindeki isimler arasinda Enerji ve Madenler Bakani Salvador Mansell Castrillo ile Maliye ve Kamu Kredisi Bakan Yardimcisi Jose Adrian Chavarria Montenegro da yer aldigi ifade edildi.

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da 7 Kasim'da yapilan seçimlerde, Yüksek Seçim Kurulu'nun açiklamasina göre oylarin yüzde 75'ini alan Daniel Ortega 4. kez devlet baskani seçilmisti.

ABD yönetimi, Nikaragua'da yapilan seçimleri "hileli" ve "demokrasiye aykiri" olarak nitelendirerek, bu ülkeye yönelik yeni yaptirimlarin sinyalini vermisti.

Kaynak: AA