Tayland'da Demokrasi Yanlilari Gösteri Düzenledi

Tayland'in baskenti Bangkok'ta yüzlerce kisi, Anayasa Mahkemesinin, protestocularin monarsi reformu talebinde bulunmasinin hükümeti devirme girisimleriyle esdeger olduguna dair kararina tepki göstererek sokaklara döküldü.

Baskentin Demokrasi Aniti'na dogru yürümeyi planlayan ancak polisin yollari kapatmasi üzerine rotayi degistiren yüzlerce protestocu, Alman Büyükelçiligine yürüdü.

Protestocular arasinda bir temsilci okudugu bildiriyle mitingin amacinin "demokrasiyi korumak ve mutlak monarsiye karsi seslerini yükseltmek oldugunu" söyledi.

Mahkemenin, 10 Kasim'da, daha önce yapilan monarsi reform çagrilarinin yasa disi oldugu yönünde verdigi kararini protesto eden göstericiler Anayasa Mahkemesi yargiçlarinin maketlerini yakti.

Polis ve acil servis yetkilileri, 3 protestocunun yarali oldugunu, bunlardan ikisinin hastaneden taburcu edildigini, birinin tedavisinin devam ettigini belirtti.

Göstericilerin yaralanma sebebine iliskin açiklama yapilmadi.

Protestocular, 2016'da babasinin ölümünün ardindan tahta geçen Kral Maha Vajiralongkorn'un istikrarli biçimde güç topladigini ve anayasal bir monarsi kuran 1932 devriminin tarihsel önemini küçümsedigini iddia ediyor.

- Monarsi reformu talebi

Insan haklari savunucusu Arnon Nampha liderliginde 3 Agustos 2020'de toplanan bir grup, ülke tarihinde ilk defa Tayland Kralini elestirerek monarsi reformu talep etmisti.

Monarsiyi elestiren protestolar büyüyerek devam etmis ve 10 Agustos 2020'de Bangkok'taki Thammasat Üniversitesinde okuyan bir grup ögrenci, Tayland Kralini elestirenlere hapis cezasi veren "Kral'a ihanet yasasinin" kaldirilmasi talebinde bulunmustu. Üniversite ögrencilerinin protestosundan 6 gün sonra yaklasik 10 bin kisilik bir grup, Bangkok'taki Demokrasi Aniti etrafinda toplanarak "monarsi reformu" çagrisini sürdürmüstü.

Ülkede mahkeme, 1 Haziran'da, hükümet karsiti protestolar nedeniyle gözaltina alinan ve "Krala ihanet" yasasini ihlalle suçlanarak tutuklu yargilanan Arnon Nampha ve Panupong Jadnok'un kefaletle saliverilmesine hükmetmisti.

Siyasette askeri vesayet ve monarsinin baskilarina karsi çikan farkli muhalif gruplar, kendi olusturdugu anayasal degisiklikler sayesinde iktidarini sürdüren askeri cunta hükümetinin istifasini, adil seçimler için anayasada reform yapilmasini ve monarsinin dokunulmazliginin kaldirilarak hukukun üstünlügüne tabi kilinmasini talep ediyor.

Kaynak: AA