Edirne'de 'Türk Dünyasi Saheserleri Konseri' Düzenlendi

Yunus Emre ve Nizami Gencevi anisina düzenlenen konserde, Türk dünyasindan sanatçilar Balkan Senfoni Orkestrasi esliginde eserleri seslendirdi.

Edirne'de "Türk Dünyasi Saheserleri" konseri düzenlendi.

Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) ve Trakya Üniversitesi isbirliginde Yunus Emre'nin vefatinin 700'üncü yili ve Nizami Gencevi'nin dogumunun 880'inci yili anisina düzenlenen konser, Balkan Kongre Merkezi'nde gerçeklesti.

Konserin açilisinda konusan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, 2021 yilinin Cumhurbaskanligi tarafindan "Türkçe ve Yunus Emre Yili" olarak ilan edildigini animsatti.

Teskilat olarak, 2021 yili boyunca Azerbaycanli büyük düsünür Nizami Gencevi'yi anma karari aldiklarini belirten Kaseinov, "Bu kapsamda, yil boyunca bazi sanatsal etkinliklerle bu iki degerli büyügümüzün derin manevi ve kültürel hazinesini, dünyanin birçok yerinde gerçeklestirdigimiz etkinliklerle sanatseverler ile bulusturduk. Afrika kitasindan Balkanlar'a, açtigimiz sergilerle Yunus'un ve Nizami'nin felsefesini dünya insanlarinin begenisine ve anlayisina sunduk." diye konustu.

Kaseinov, konser turnesinin önümüzdeki hafta Tekirdag, Bursa ve Antalya’da devam edecegini ifade etti.

Trakya Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Ahmet Hamdi Zafer de Türk dünyasinin iki önemli ismi Yunus Emre ve Nizami Gencevi'yi, Türk dünyasinin degerli sef ve sanatçilari esliginde müzik dolu bir etkinlikle anmanin mutlulugunu yasadiklarini belirtti.

Zafer, Türk dünyasindaki birlik, beraberlik ve kardesligin ilelebet sürmesini diledigini ifade etti.

Konserde Özbekistan'dan Alibek Kabdurahmanov ve Prof. Ahmet Hamdi Zafer'in sefliginde, Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrasi ile sanatçilar Nilgün Kizilci, Azerbaycan'dan Hosrov Hakan Amiri, Çinara Heydarova, Kazakistan'dan Nazim Sagintay, Tair Tajigulov, Akerke Tajibayeva, Kirgizistan'dan Aybek Saralaev, Ayzirek Momunova, Saliya Emilbekova ve Özbekistan'dan Nosir Yusupov ile Bekzod Turaev, Yunus Emre ve Nizami Gencevi'nin eserlerinden örnekler sundu.

Konsere akademisyenler ve sanatseverler katildi.
Kaynak: AA