YÖK 7 Üniversiteyi Daha Ihtisaslasma Kapsamina Aldi

YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar: '2016 yilinda 5, 2018 ve 2019 yillarinda ilave 5'er üniversite olmak üzere toplam 15 üniversite ile sürece devam edilmektedir. Bugün sürece 7 üniversitemizi de dahil ederek 22 üniversitemize bölgesel kalkinma odakli misyon yüklemis olacagiz' 'Giresun Üniversitesi 'findik', Igdir Üniversitesi 'katma degeri yüksek tarimsal ürünler', Munzur Üniversitesi 'stratejik hammaddeler ve ileri teknoloji uygulamalari', Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi 'dogal ve kültürel miras turizmi', Batman Üniversitesi 'enerji', Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi 'hassas tarim ve yenilikçi isletme teknolojileri' ve Gümüshane Üniversitesi 'madencilik' alanlarinda' ihtisaslasacak'

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, Bölgesel Kalkinma Odakli Ihtisaslasma Programi'na Batman, Giresun, Gümüshane, Igdir, Karamanoglu Mehmet Bey, Munzur ve Haci Bektas Veli Üniversitelerinin de dahil edildigini bildirdi.

Özvar, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin (MAKÜ) ev sahipliginde "Bölgesel Kalkinma Odakli Üniversite Ziyaretleri" kapsaminda bir otelde düzenlenen toplantiya katildi.

Programda yer alan üniversitelerin faaliyet performanslarinin izlenmesi ve tecrübe paylasimi amaciyla 2019'dan bu yana belli araliklarla toplantilarin düzenlendigini hatirlatan Özvar, bu toplantilarin sirasiyla Düzce, Bingöl, Kirsehir Ahi Evran ve Usak Üniversitelerinde yapildigini kaydetti.

Özvar, salgin nedeniyle uzun süre ara verilen bulusmalara bugün MAKÜ ile devam edildigini dile getirerek gelecek aylarda da program kapsaminda yer alan üniversitelere ziyaretlerin gerçeklestirilecegini bildirdi.

- "Nitelikli bilgi ve yetistirilen insan kaynaginin katkisi önemli"

YÖK'ün "kalite, çesitlilik, farklilik ve bölgesel gelisme odakli" bir planlama anlayisini ve yaklasimini önemsedigini aktaran Özvar, üniversitelerin misyon farklilasmasi odakli ihtisaslasmasina yönelik çalismayi da bu kapsamda degerlendirdiklerini söyledi.

Özvar, üniversitelerin mevcut durumlari degerlendirildiginde tümünün birbirinin benzeri olma yönünde bir egilimi oldugunun görüldügüne dikkati çekerek tüm üniversitelerin birbirine benzemeye çalismalari ve ayni misyona sahip olmalarinin gelismeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durum oldugunu vurguladi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulasmasi için gereken iki önemli unsurun yüksekögretimde nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan oldugunun altini çizen Özvar, üretilen bilginin ve yetistirilen insan kaynaginin da öncelikle üniversitenin bulundugu bölgeye katkisinin büyük önem tasidigini dile getirdi.

Özvar, üniversitelerin program çerçevesinde, bölgesel kalkinmanin saglanmasinda öncü, yönlendirici ve aktif rol oynamalarinin hedeflendigini belirterek sunlari kaydetti:

"Yine bu programla üniversitelerin bölgesel kalkinmayi saglamak üzere kendi hedeflerini ve stratejilerini bölgeleriyle iliski kurarak yeniden tanimlamalari, vizyon ve misyonlarini bölgenin ihtiyaçlari kapsaminda farklilastirmalari beklenmektedir. Halihazirda Baskanligimiz tarafindan yürütülmekte olan Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programi kapsaminda 2016 yilinda 5, 2018 ve 2019 yillarinda ilave 5'er üniversite olmak üzere toplam 15 üniversite ile sürece devam edilmektedir. Bugün sürece 7 üniversitemizi de dahil ederek 22 üniversitemize bölgesel kalkinma odakli misyon yüklemis olacagiz. Programa yeni katilan üniversitelerimizi de tebrik ediyorum."

- Üniversiteler ve ihtisaslasma alanlari

Özvar, 29 Eylül 2021 tarihli YÖK Yürütme Kurulu karariyla 7 üniversitenin programa dahil edildigini animsatarak söyle devam etti:

"Giresun Üniversitesi 'findik', Igdir Üniversitesi 'katma degeri yüksek tarimsal ürünler', Munzur Üniversitesi 'stratejik hammaddeler ve ileri teknoloji uygulamalari', Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi 'dogal ve kültürel miras turizmi', Batman Üniversitesi 'enerji', Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi 'hassas tarim ve yenilikçi isletme teknolojileri' ve Gümüshane Üniversitesi 'madencilik' alanlarinda bölgesel kalkinma üniversite olarak kabul edilmesi ve tabiri caizse etiket sahibi olmasina karar verilmistir."

Program kapsamindaki üniversitelerin bölgesel kalkinmaya yönelik verdikleri katkilari daha da artiracaklarini söyleyen Özvar, bölgesel kalkinmada üniversitelerin yani sira bölgedeki merkez teskilatlarin, bakanliklarin, STK'ler ve mahalli teskilatlarin da üzerine düsen önemli rolleri oldugunu sözlerine ekledi.

Program kapsamina alinan üniversitelerin rektörlerine beratlarini vermesinin ardindan günün anisina fotograf çektirildi.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Özvar'a el yapimi sipsi ve kabak kemane ile Istiklal Marsi'nin kabulünün 100. yili anisina hazirlanan kitabi hediye etti.

- 15 üniversitenin ihtisaslasma alanlari

Proje kapsaminda, Aksaray Üniversitesinin "spor ve saglik", Artvin Çoruh Üniversitesinin "tibbi ve aromatik bitkiler", Bartin Üniversitesinin "akilli lojistik ve bütünlesik bölge uygulamalari", Bingöl Üniversitesinin "tarim ve havza bazli kalkinma", Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin "hayvancilik", Düzce Üniversitesinin "saglik ve çevre", Hitit Üniversitesinin "makine ve imalat teknolojileri", Kirklareli Üniversitesinin "gida", Kirsehir Ahi Evran Üniversitesinin "tarim ve jeotermal", Kastamonu Üniversitesinin "ormancilik ve tabiat turizmi", Mus Alparslan Üniversitesinin "hayvancilik", Recep Tayyip Erdogan Üniversitesinin "çay", Siirt Üniversitesinin "tarim ve hayvancilik", Usak Üniversitesinin "tekstil, dericilik ve seramik" ve Yozgat Bozok Üniversitesinin "endüstriyel kenevir" ihtisaslastiklari alan olarak belirlenmisti.
Kaynak: AA