Küresel Piyasalar Yeni Haftada Yogun Veri Gündemine Odaklandi

Küresel piyasalarda geçen hafta karisik bir seyir izlenmesinin ardindan yeni haftada ABD ve Ingiltere merkez bankalarinin faiz kararlari beklenirken, bugün dünya genelinde açiklanacak imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

Geçen hafta sirketlerin üçüncü çeyrek karlarinin genel olarak beklentilerin üzerinde gelmesinden destek bulan pay piyasalarinda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina yönelik endiseler ile ABD'de 3. çeyrek büyüme verisinin tahminlerin altinda kalmasi ve Avrupa'da yillik enflasyonun son 13 yilin en yüksek seviyesine çikmasi risk istahini törpüleyen gelismeler olarak öne çikti.

Merkez bankalari aksiyonlarinin da yakindan takip edildigi geçen hafta, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) faiz oranlari ve Pandemi Acil Varlik Alim Programi'nin (PEPP) toplam büyüklügünde degisiklige gitmezken, tahvil alimlarinin yilin ikinci ve üçüncü çeyreklerine göre daha düsük hizda olabilecegini duyurdu. ECB Baskani Christine Lagarde, toplanti sonrasi yaptigi açiklamada, enflasyonun yakin vadede daha da yükselecegini ancak gelecek yil düsüse geçecegini öngördüklerini belirterek, "enflasyondaki yükselisin geçici oldugu" görüsüne destek veren merkez bankasi yetkilileri arasinda yerini aldi.

Analistler, Kovid-19 sonrasi küresel ekonomide "yüksek enflasyon", "yetersiz toparlanma" ve "para politikalarinin gelecegi" çerçevesinde olusan ana riskler temasinin degismedigini belirterek, bu kapsamda çarsamba günü gerçeklestirilecek ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) toplantisindan çikacak sonuçlarin ve sonrasinda Fed Baskani Jerome Powell'in yönlendirmelerinin önemli olacagini söyledi.

Bu hafta Ingiltere Merkez Bankasi'nin (BoE) da persembe günü yapacagi toplantida politika faizini 15 baz puan artirarak yüzde 0,25'e çikarmasinin beklendigini aktaran analistler, ayrica ABD'de tarim disi istihdam, Avro Bölgesi'nde issizlik orani ve Almanya'da sanayi üretimi basta olmak üzere açiklanacak verilerin de beklentilerin sekillenmesi açisindan yakindan takip edilecegini vurguladi.

Bu gelismelerle geçen hafta ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri yüzde 1,67 seviyelerinden yüzde 1,52'lere kadar gerilerken, New York borsasinda endeksler rekor kapanis gerçeklestirdi. Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,19, Nasdaq endeksi yüzde 0,33 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,25 deger kazandi. Endekslerin haftalik bazdaki deger kazanci ise sirasiyla yüzde 1,33, yüzde 2,71 ve yüzde 0,40 düzeyinde gerçeklesti. Dolar endeksi cuma günü 94,3 seviyesini test etmesinin ardindan haftayi da yüzde 0,6 artisla 94,1'den tamamlarken, bugün 94,2 seviyelerinde bulunuyor. ABD'nin endeks vadeli kontratlarinin, yeni haftaya ise alicili baslamasi dikkati çekiyor.

Avrupa tarafinda geçen hafta ECB'nin "güvercin" olarak nitelendirilen toplanti kararlarina karsin, enflasyondaki hizli yükselisin artan küresel dolar talebi ile birlesmesi sonucu avro/dolar paritesi yüzde 0,7 gerileyerek 1,1563'ten kapandi. Pay piyasalari cephesinde ise alis agirlikli bir seyir izlenirken, haftalik bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,94, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,46, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,44 ve Italya'da MIB 30 endeksi ise yüzde 1,14 deger kazandi. Yeni haftada avro, dolar karsisinda gerilemesini sürdürerek 1,1548 seviyelerinden islem görüyor. Avrupa'da endeks vadeli kontratlari ise alicili bir seyir izliyor.

Asya'da geçen hafta boyunca Kovid-19 vakalarinda artis ve bu paralelde bazi bölgelerde kisitlamalarin yeniden devreye girmesi risk istahini azaltirken, ABD ile Çin arasindaki gerilim pay piyasalarinin satis agirlikli seyretmesindeki temel gerekçe oldu.

Bugün açiklanan verilere göre, ekimde imalat sanayi PMI'nin Japonya'da 1,7 puan artisla 53,2'ye, Çin'de 0,6 puan yükselisle 50,6'ya çikmasi sonrasi Asya borsalarinin yeni haftaya pozitif basladigi görüldü. Japonya'da Temsilciler Meclisi milletvekili olagan genel seçimlerini Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) kazanmasi ile azalan siyasi belirsizlikler de pozitif seyri destekledi. Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,4 ve Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 artisla seyrediyor.

Emtia tarafinda geçen hafta dolar endeksindeki yükselis paralelinde altinin ons fiyati yüzde 0,5 deger kaybederek 1.783,4 dolardan ve Brent petrolün varil fiyati yüzde 1,7 gerileyerek 83,5 dolardan kapanirken, yeni haftada islemlerin yataya yakin basladigi görülüyor.

Yurt içi piyasalarda geçen hafta 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami tatili dolayisiyla persembe günü öglene kadar islem gerçeklestirilirken, BIST 100 endeksi yüzde 0,18 deger kazanarak günü 1.522,04 puandan tamamladi. Dolar/TL paritesi ise uluslararasi piyasalarda cuma gününü yüzde 0,7 artisla yüzde 9,6073'ten tamamlamasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 9,5940'tan islem görüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Sahap Kavcioglu, persembe günü Enflasyon Raporu'na iliskin bilgilendirme toplantisinda yaptigi sunumda, "Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 18,4 olacagini, 2022'de yüzde 11,8, 2023'te yüzde 7'ye gerileyecegini, orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanacagini düsünüyoruz." dedi.

Analistler, bu hafta yurt içinde enflasyon, ihracat rakamlari ve Hazine nakit dengesinin, yurt disinda ise Fed ve BoE'nin faiz karari basta olmak üzere yogun haber ve veri gündeminin takip edilecegini bildirdi. Bugün ise küresel çapta açiklanacak imalat sanayi PMI verilerinin izlenecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.530-1.550 bandinin direnç bölgesi, 1.480 seviyesinin destek konumunda bulundugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, ekim ayi ISO imalat sanayi PMI

11.55 Almanya, ekim ayi imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, ekim ayi imalat sanayi PMI

12.30 Ingiltere, ekim ayi imalat sanayi PMI

17.00 ABD, eylül ayi insaat harcamalari

17.00 ABD, ekim ayi ISM imalat sanayi PMI

17.45 ABD, ekim ayi imalat sanayi PMI

Kaynak: AA