'Ögrencilerden Türkiye'nin Dijital Surlarini Örmesini Istiyoruz'

‘Siber Güvenlik Kampi’nda ögrencilere hitap eden Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç, “Siz, yerli ve milli ürünler üreterek, gerekirse yabanci ürünleri siber güvenlik anlaminda test ederek Türkiye’nin siber güvenlikte öncü olabilmesi için adimlar atacaksiniz. Bizler, sizlerden Türkiye’nin dijital duvarlarini, dijital surlarini örmenizi istiyoruz. Gerekirse Fatih’in yaptirdigi gibi dijital toplarimizi yapariz” dedi.

'Ögrencilerden Türkiye'nin Dijital Surlarini Örmesini Istiyoruz'


Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi’nin himayelerinde, Bilgi Güvenligi Dernegince düzenlenen ‘Siber Güvenlik Kampi’, Gençlik ve Spor Bakanligi Marmaracik Kamp alaninda yapilan toplanti ile basladi.

Kamp kapsaminda lise ögrencileri 2 gün, üniversite ögrencileri ise 4 gün egitim alacak. Egitimler, alaninda uzmanlar hocalar tarafindan verilecek. Ögrenciler, ag güvenligi, bulut güvenligi mobil güvenligi, kriptoloji gibi birçok konuda egitimler alacak. Kamp sonunda ise basarili ögrenciler Çanakkale’de bulunan sehitligi gezmeye hak kazanacak. Egitimler sirasinda ögrenciler kampin sosyal faaliyetlerinden de yararlanacak.

Kampin açilin toplantisi Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç, Bilgi Güvenligi Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Taha Yücel ve Türkiye Gençlik Vakfi Baskani Enes Eminoglu’nun katilimlariyla gerçeklesti.

Kamptaki ögrencilere hitap eden Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç, “Siz, yerli ve milli ürünler üreterek, gerekirse yabanci ürünleri siber güvenlik anlaminda test ederek Türkiye’nin siber güvenlikte öncü olabilmesi için adimlar atacaksiniz. Bizler, sizlerden Türkiye’nin dijital duvarlarini, dijital surlarini örmenizi istiyoruz. Gerekirse Fatih’in yaptirdigi gibi dijital toplarimizi yapariz. Öncelikle surlarimizi çok saglam bir sekilde kurabilmemiz lazim. Illa kahraman olmak için birebir cenge çikip savasmak gerekmiyor. Çünkü sizlerde dijital ortamda klavyenizin basinda dünyayla savasacaksiniz ve bizim dijital sinirlarimizi koruyacaksiniz. Sinirlarimizi nasil kendi askerlerimiz ile koruyorsak, dijital vatanimizda sizin gibi arkadaslara ihtiyacimiz var.

“Egitim sonunda ödülü kazanan ögrencilerimize Çanakkale sehitligini gezdirecegiz”

Siber Güvenlik kahramanlari yetistirmek için kamp düzenlediklerini ifade eden Dr. Ali Taha Koç, “2 gün boyunca lise ögrencilerimize, 4 gün boyunca ise üniversite ögrencilerimiz egitim alacak. Alaninda uzmanlarimizi da ögrencilerimize 4 gün boyunca egitim verecekler. Egitim sonunda da ögrencilerimizi sertifika verecegiz. Web tasarim, web hacklemesi, ag güvenligi ve kriptolojiye kadar egitimler olacak. Bu bizim Istanbul’daki ilk egitimimiz tabi devamini getirecegiz. Ögrencilerimiz belli egitimler alarak 3 senelik periyot içerisinde siber güvenlik uzmani olabilirler. Egitim sonunda ödülü kazanan ögrencilerimizi Çanakkale Sehitligi’ne gezdirecegiz. Belki bir sürprizimiz daha olabilir” seklinde konustu.



“Türkiye’nin siber güvenlik alaninda ciddi bir eksikligi var”

Kampin lise ve üniversite ögrencilerine yönelik yapildigini vurgulayan Bilgi Güvenligi Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Taha Yücel, “Dernegimizin bu tür faaliyetleri devam ediyor. Bu kamp biraz daha özel. Ag güvenligi, bulut güvenligi mobil güvenligi, kriptoloji gibi konularda egitimler alacaklar. Bu egitim gençlerimizin siber güvenlik alaninda farkindaligin artmasina neden olacak. Uzmanlasmak adina ilk adimlar atilmis olacak. Türkiye’nin siber güvenlik alaninda ciddi bir eksikligi var. Bu tür etkinliklerle gençlerle iletisimimiz devam edecek. Aralik ayinda da Uluslararasi Siber Güvenlik ve kriptoloji konferansimiz var. Buraya da tüm gençlerimizi davet ediyoruz. Bugün burada 50 lise ögrencisi, 25 de lise ögrencisi var. Ögrencilerimiz ilk derslerine bugün basladi.

Yarinda sabah ve öglen olmak üzere ikiser saat egitim alacaklar. Onun disinda gençlerimiz kampin sosyal faaliyetlerinden yararlanacak” ifadelerini kullandi.

Gençler için çok önemli bir kamp oldugunu belirten Türkiye Gençlik Vakfi Baskani Enes Eminoglu, “Isimiz gücümüz hep gençlik diyoruz. Gençlere her alanda hizmet etmek gerekiyor. Burada da uzman kisilerden egitimler alacaklar. Burada insallah siber kahramanlar yetisecek. Burada yeni nesil gençlerimize çalismalarimizi aktarmamiz gerekiyor. Buradan basarili bir sekilde çikacak ögrencilerimiz insallah ülkemize hizmet eder” dedi.



Egitime gelen lise ögrencisi Hamit Yasin Öksüz, “Bugün Devletimizin imkanlariyla Siber Güvenlik Kampindayiz. Insallah en güzel sekilde degerlendirip, dolu bir sekilde çikmak istiyoruz. Bugün isini bilen uzmanlardan siber güvenlige giris dersini aldik. Bu ise yeni girenler için bu dersin önemli oldugunu düsünüyorum. Ilerde yazilimla siber güvenligi beraberinde götürüp yazilim alaninda hem devletime hem de milletime hizmet etmek istiyorum” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA